Hlavní obsah

Policie ukončila kauzu mrtvých tygrů, ve vazbě zůstává preparátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Českolipská policie podala návrh na obžalobu Ludvíka Berouska a dalších dvou lidí, kteří jsou obviněni v souvislosti s nelegálním obchodováním se zvířaty. Berousek a další obviněný jsou vyšetřováni na svobodě, jeden muž je stále ve vazbě. Na dotaz Novinek to ve středu řekla mluvčí policie Ivana Baláková.

Záběry z Celní správy ze zásahu v Bašti u PrahyVideo: Celní správa

 
Článek

„Kriminalisté již obdrželi všechny znalecké posudky a případ minulý týden předali na státní zastupitelství s návrhem na podání obžaloby. Sedmašedesátiletý a šestapadesátiletý muž již byli propuštěni z vazby, 36letý muž v ní zůstává,“ informovala Baláková.

Případ teď má na stole Okresní státní zastupitelství v České Lípě, které rozhodne, zda se s podáním policie ztotožňuje a podá na trojici mužů obžalobu.

Foto: Celní správa

Celníci našli také ukryté maso.

Berousek, jehož rodina provozuje dva zooparky, byl za mřížemi zhruba 1,5 měsíce. Propuštěn byl na začátku září. Policie muže obvinila z trestného činu neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Hrozí jim až pětiletý pobyt za mřížemi.

Dodávali do Sapy

Kriminalisté Berouska podezírají, že choval tygry a dodával je dalšímu obviněnému, šestatřicetiletému preparátorovi Miloši H., který zvířecí těla zpracovával například na masox nebo tygří víno.

Foto: Celní správa

Nalezený usmrcený tygr

Policie vyšetřuje ještě šestapadesátiletého Vietnamce, kterého kriminalisté označují jako organizátora trestné činnosti. Hotové produkty údajně rovněž prodával v pražské tržnici Sapa.

Policie v případu zatýkala v polovině července, při domovních prohlídkách zajistila kromě těla usmrceného tygra také nádoby používané při výrobě produktů tradiční asijské medicíny.

U obviněného preparátora policisté našli navíc dvacet těl dalších chráněných živočichů, například bobra, ledňáčka nebo poštolky. V kotlích, které policie našla, se zvířata vařila až deset dní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám