Hlavní obsah

Policie uklidňuje veřejnost: Propuštěný polský pedofil není v ČR a je pod neustálým dozorem

Novinky, ČTK, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policejní prezidium v úterý odpoledne informovalo, že propuštěný vrah Mariusz Trynkiewicz není na území České republiky. Má totiž zakázáno vycestovat z Polska a je pod neustálou kontrolou polské policie.

Foto: Repro fakt.pl

Archivní záběry z rekonstrukce činu

Článek

„Na základě mezinárodní spolupráce jsme obdrželi oficiální informaci, že 52letý muž propuštěný z výkonu trestu odnětí svobody se zdržuje na území Polské republiky. Dle sdělení polské strany má osoba zákaz opustit Polsko a je pod neustálou kontrolou polských orgánů,“ sdělil mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán.

Česká policie bude podle mluvčího okamžitě informována, kdyby Trynkiewicz utekl do ČR, aby tak mohla přijmout příslušná opatření. „V Polsku aktuálně probíhá příslušné řízení o umístění osoby do vhodného zařízení,“ konstatoval Bocán.

Policie už v pondělí informovala, že propuštěný pedofil nemůže dostat v ČR ochranu v programu utajovaného svědka podle mezinárodní dohody, jak o tom informoval v sobotu polský deník Fakt. [celá zpráva]

Prý je nedaleko Katovic

Fakt nyní spekuluje, že se Trynkiewicz uchýlil do více než stotisícového města Dombrowa Górnicza, ležícím nedaleko Katovic ve Slezském vojvodství. Tamní radnice to ale popřela a nepotvrdila to ani policie ve vojvodství ležícím u hranic s Českem.

Trynkiewicz začal s únosy a zneužíváním malých chlapců na začátku 80. let, když byl na vojně. Za první sérii případů jej vojenský soud poslal na rok do vězení. Trest mu však byl přerušen, aby se mohl postarat o nemocnou matku. Tehdy spáchal své nejhorší skutky, když unesl, zneužil a zavraždil čtyři chlapce. Motivem mu prý byla pomsta za příliš krutý původní trest.

Soud mu pak v roce 1989 udělil čtyřnásobný trest smrti. Po pádu komunistického režimu ale nejvyšší soud absolutní trest změnil na 25 let, neboť Polsko rušilo trest smrti a doživotní trest tehdy v polském právu neexistoval. Trynkiewicz tak mohl minulé úterý vyjít na svobodu. Média dosud spekulovala, že pobývá kdesi v polském Slezsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Polský pedofil a vrah dětí je na svobodě

Odsouzený polský vrah čtyř dětí Mariusz Trynkiewicz v úterý pozdě večer opustil za doprovodu policie věznici a je na svobodě, informovala agentura PAP....

Výběr článků

Načítám