Hlavní obsah

Policie šetří trestní oznámení Paroubka na novináře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policisté se zabývají trestním oznámením dosluhujícího premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) na zástupce šéfredaktora týdeníku Respekt Jaroslava Spurného. Paroubka rozzlobily Spurného články z letošního dubna června, v nichž novinář naznačoval kontakty premiéra s organizovaným zločinem.

Článek

"Byl jsem na policii podávat vysvětlení, pravděpodobně vyslýchali i pana Spurného," řekl Paroubek.

Týdeník podání trestního oznámení vnímá jako pokus o zastrašení nepohodlného novináře a útok na svobodu slova v situaci, kdy má politik své aktivity vysvětlit. Chce se bránit právní cestou.

Dubnový článek Spurného Kolik zbylo v ČSSD šibalů vyšel v Lidových novinách, červnový text se jmenoval Paroubek a jeho Kočka a vyšel v Respektu.

"Je nepřijatelné a pobuřující, když vysoce postavený politik podává trestní oznámení na novináře. Evropská judikatura už léta něco takového odmítá, neboť politik má dost nástrojů, aby se mohl zveřejněným názorům a informacím veřejně bránit. Také Jiří Paroubek dostal v obou listech prostoru k vyjádření," sdělil šéfredaktor Respektu Marek Švehla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám