Hlavní obsah

Policie rozprášila gang z Polska, kradli v tlačenici na nástupišti

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Gang polských zlodějů si před vánočními svátky jako svůj rajón vybral hlavní nádraží v Praze. Pachatelé pracovali podle stále stejného scénáře – vždy si vybírali turisty, kteří opouštěli ČR vlakem, a aby byli co nejméně nápadní, vozili s sebou náhradní oděvy na převlečení. Na konci roku je pozatýkali pražští detektivové.

Gang z Polska kradl na hlavním nádražíVideo: Policie ČR

 
Článek

Skupina přijížděla do Prahy od listopadu vždy od čtvrtka do neděle. Pachatelé se ubytovali v Praze 9, kde záměrně nesrozumitelně vyslovovali svá jména, aby byla ztížena jejich identifikace. Po snídani odjeli na hlavní nádraží i s kufry, aby lépe zapadli do prostředí. S sebou vezli dostatek náhradního oblečení, protože nechtěli budit pozornost.

Foto: Policie ČR

Jeden z polských zlodějů

Každý ze čtveřice mužů měl na nádraží svou roli.

„Když se do stanice blížil mezinárodní vlak, rozmístili se odděleně po nástupišti a předstírali, že k sobě nepatří. Mezitím si však tipovali svoji potenciální oběť. Zaměřovali se především na cizince, kteří již cestovali z České republiky pryč. V době příjezdu vlaku už měli vybranou osobu, kterou okradou. Ve chvíli, kdy vlak zastavil a cestující chtěl nastoupit, jeden z pachatelů ho předběhl a ochotně se nabídl, že mu pomůže s kufrem,“ popsala případ ve čtvrtek mluvčí policie Hana Jeřábková.

Vzali i šperky za 300 tisíc

Při nakládání kufru pachatel zdržoval, aby vytvořil tlačenici, které pak využil další zloděj. Přehodil si přes ruku šálu a bral všechno, co měl turista v kapsách a příruční tašce. Zbývající dva dělali „křoví“ a tlačili se na okrádaného člověka.

Po krádeži rychle opustili vlak, převlékli se a pokračovali v trestné činnosti. Stihli obrat až tři turisty za odpoledne.

Foto: Policie ČR

Jeden z polských zlodějů

„V jednom případě dokonce ukradli ženě z Rakouska tašku, ve které měla šperky v hodnotě téměř tři sta tisíc korun,“ doplnila mluvčí Jeřábková s tím, že muži měli v minulosti zakázán pobyt v ČR právě kvůli krádežím.

Pachatelé byli obviněni z trestných činů krádeže a neoprávněného opatření platebního prostředku, za což jim hrozí, zejména s přihlédnutím k tomu, že trestnou činnost páchali jako organizovaná skupina, až osmiletý trest odnětí svobody. Soud na ně uvalil vazbu.

Detektivové vyzývají případné další poškozené, pokud je okradla tato skupina, aby se přihlásili na lince 158 nebo jakékoliv policejní služebně.

Reklama

Výběr článků

Načítám