Hlavní obsah

Policie rozbila vietnamský gang, který v ČR vyrobil tuny pervitinu

Praha
Aktualizováno

Až několik tun pervitinu podle odhadů policie vyrobily velké laboratoře, které provozoval převážně vietnamský gang po celé ČR. Policie již obvinila v souvislosti s výrobou drog 17 lidí. Hrozí jim až 12 let za mřížemi.

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah policie proti drogovému ganguVideo: Policie ČR

 
Článek

Policie je přesvědčena, že zločinecká síť stojí za provozem všech velkých tuzemských laboratoří na výrobu pervitinu od roku 2012. Pervitin z velkých laboratoří podle ředitele Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha převážně směřoval do Německa, Polska, Rakouska, skandinávských zemí i na tuzemský trh.

Foto: Policie ČR

Zásah proti drogovému gangu

Podle policie jde o jednu z nejdůležitějších akcí proti výrobcům drog za posledních deset let. Převážnou část gangu podle Frydrycha tvořili občané vietnamské národnosti. Gang se podle policie specializoval na dovoz chemických látek potřebných pro výrobu drogy a dodávky některých komponent do laboratoří. Skupina podle policie dodávala svoje komodity zájemcům na klíč, k přepravě látek využívali velké množství aut a lidí.

Foto: Policie ČR

Zásah proti drogovému gangu

Desítky obviněných

Skupina látky ukrývala v meziskladech, které často byly v běžné zástavbě. Gang podle Frydrycha dovážel například bílý fosfor z Itálie. Další chemikálie odebíral velkoobchodně z klasické prodejní sítě v Česku. "Jedná se o látky, které mají široké legální použití," uvedl Frydrych.

Foto: Policie ČR

Zásah proti drogovému gangu

Podle něj šlo o louhy, kyseliny nebo rozpouštědla. Podle Frydrycha počet obviněných není konečný, protože v souvisejících trestních řízeních bylo obviněno dalších 36 osob v Česku, Polsku nebo Německu. Tato část případu se týká samotných výrobců drogy.

Foto: Policie ČR

Zásah proti drogovému gangu

Kauzou dovozců chemikálií a výrobců laboratoří se zabývá Krajské státní zastupitelství v Plzni. Při domovních prohlídkách policie u obviněných zadržela zhruba 4,5 tuny různých chemikálií, z kterých by šlo vyrobit přes 2,5 tuny pervitinu. Dál policie zajistila dvě velké laboratoře, 15 kilogramů pervitinu nebo finanční hotovost sedm miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám