Hlavní obsah

Policie rozbila mezinárodní skupinu padělatelů dokladů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadržel sedm cizinců, kteří prý byli součástí mezinárodní skupiny padělatelů dokladů. Šest z nich obvinil. V zahraničí bylo zadrženo dalších 19 lidí a provedeno přes 50 domovních prohlídek. Policie o tom informovala v pátek.

Článek

Skupina prý v Praze zajišťovala výrobu padělaných občanských a řidičských průkazů, určeny byly pro zprostředkovatele a odběratele v Německu, Rakousku, Francii, Norsku, Finsku a dalších evropských zemích.

"S využitím odcizených originálů českých dokladů měli provádět pozměňující zásahy tak, aby identifikační údaje na dokladech odpovídaly požadavku objednatelů," informoval mluvčí útvaru Pavel Hanták. Část padělků byla distribuována i do Spojených arabských emirátů.

Aby skupina minimalizovala riziko odhalení, inkasovala 300 až 600 eur za jeden doklad přes další lidí, kteří peníze od zákazníků vybírali a do ČR je posílali bezhotovostně. Podle policie se jen v Česku podařilo zadokumentovat neoprávněný zisk padělatelů ve výši 1,2 miliónu korun. Na operaci se podílel také Europol.

Policisté provedli 20 domovních prohlídek 

Podle detektivů byl hlavou celé organizované skupiny sedmačtyřicetiletý Armén. "Měl uspokojovat poptávku po padělaných a pozměněných dokladech arabské komunity a ruskojazyčné komunity (Ukrajina, Moldávie), a to jak přímými kontakty na tuzemské objednavatele, tak i kontakty do zahraničí," sdělil Hanták.

V ČR policie provedla celkem 20 prohlídek různých objektů, při nichž zajistila kromě samotných padělků také techniku sloužící k výrobě falzifikátů - zejména počítače, laminovací zařízení, speciální papíry či lepidla. Kriminalisté v Česku zadrželi tři občany Arménie a po jednom z Moldávie, Alžírska, Tuniska a Ukrajiny.

Policie poté tři z těchto lidí obvinila z trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny a tři z legalizace výnosů z trestné činnosti. Pět z nich je ve vazbě. Hrozí jim až deset let vězení.

Akce souvisí v Řeckem

Akce zřejmě souvisí s nedávným zátahem v Řecku proti mezinárodní skupině padělatelů. Organizovaná zločinecká skupina tam prý spolupracovala se sítí kapsářů, kteří v zemích EU turistům kradli pasy a doklady totožnosti. Ukradené doklady byly posílány i do Řecka, kde je padělatelé upravovali ve svých tiskárnách.

V některých případech vytvářeli zcela nové falešné dokumenty, které pak poskytovali ilegálním přistěhovalcům, převážně ze Sýrie a Afghánistánu. Vyšetřovatelé odhadli, že celkový zisk zločinecké organizace z ilegální činnosti činil více než tři miliony eur (přes 77 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám