Hlavní obsah

Policie řeší pokusy o zneužití peněz pro živnostníky

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté řeší už několik pokusů podvodníků, kteří se snažili získat finanční bonus určený živnostníkům jako kompenzaci kvůli koronavirové krizi. Na tyto případy policii upozornila Finanční správa, která podvodníky odhalila v rámci své analytické činnosti.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Proto podala k dnešnímu dni první dvě trestní oznámení a další připravuje. Ve všech případech se jednalo o žádosti podané osobou, která se vydávala za reálného živnostníka,“ sdělila v pátek v tiskové zprávě mluvčí generálního finančního ředitelství Zuzana Mašátová.

Finanční správa podle ní ve zmíněných „křiklavých příkladech“ oslovila oprávněné žadatele, kteří prý byli překvapeni, že se na základě jejich osobních údajů snaží podvodníci získat kompenzační bonus. Mnozí se pak sami obrátili na policii.

Vláda slíbila nalít do ekonomiky přes bilion. Dala jen 21 miliard

Koronavirus

„V prvním případě chtěl neoprávněný žadatel vylákat na výplatě kompenzačního bonusu 875 tisíc korun. Podal žádosti jménem OSVČ, které však o bonus nežádaly. Další zjištěné případy mají obdobný postup. Žádosti podala osoba za žadatele, kteří už ale podali žádost pod svým jménem a na svůj účet,“ přiblížila Mašátová.

Finanční správa v uvedených případech pokusy o neoprávněné vyplacení kompenzačního bonusu ve výši 1,175 milionu korun odhalila a vyplacení zastavila.

U žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc je chybovost 90 procent, MPSV změny neplánuje

Ekonomika

Podle generální ředitelky Finanční správy Tatjany Richterové už její úřad zpracoval žádosti živnostníků za čtrnáct miliard korun, které jim už poslal. „Bohužel se objevují i ojedinělé případy, kdy se někdo snaží současnou situaci a vyplacení pomoci zneužít,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám