Hlavní obsah

Razie na vrchním soudu v Praze. Soudce obviněn z korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili pět lidí kvůli korupci. Jedním z nich je soudce Vrchního soudu v Praze, jedním advokát, řekla v sobotu pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

O případu informoval Radiožurnál, který uvedl, že policie dnes zasahovala v budově vrchního soudu, kde prohledávala kancelář jednoho ze soudců. Kriminalisté vyšetřují případ možného ovlivňování kauz.

Pětici policie stíhá podle Bradáčové za přijímání úplatku, podplácení, zneužití pravomoci úřední osoby a legalizaci výnosů z trestné činnosti. V případě odsouzení za tyto trestné činy hrozí až dvanáctileté vězení.

„Jedna z fyzických obviněných osob působí jako soudce Vrchního soudu v Praze," řekla Bradáčová, jejíž státní zastupitelství případ dozoruje. Informaci během odpoledne bez dalších detailů potvrdil v tiskovém prohlášení i Vrchní soud: „V návaznosti na to bylo vyšetřovatelům zpřístupněno několik soudních kanceláří trestního úseku soudu. Vrchní soud v Praze poskytuje orgánům činným v trestním řízení plnou součinnost, včetně přístupů do soudních databází.”

Podle informací Radiožurnálu zasahovala policie u soudce Zdeňka Sováka. Případ je pode státní zástupkyně v počátcích. Žalobci zatím nerozhodli, zda budou podávat návrh na vzetí obviněných do vazby.

Kauzy soudce Sováka

Soudce Sovák byl v minulosti dvakrát dočasně zbaven funkce a nesměl soudit. Nejdřív si vysloužil trestní stíhání kvůli porušení autorského zákona, když v roce 2003 ještě jako soudce Nejvyššího soudu publikoval v odborném tisku texty kolegů pod svým jménem. Věc byla nakonec vyřešena narovnáním, když se Sovák kolegům omluvil a zaplatil sto tisíc korun na veřejné účely. Kárné řízení skončilo až u Nejvyššího soudu, který ho zastavil s tím, že Sováka nelze za tutéž věc trestat dvakrát.

Podruhé na sebe upozornil, když vyšlo najevo, že v listopadu 2003 havaroval na Litoměřicku s 2,4 promile alkoholu v krvi, zdemoloval auto a plot u rodinného domu a vyvázl s pokutou 1500 korun. Se zahlazením opilecké nehody měl Sovákovi pomáhat jeho známý Vladislav Větrovec. Přišla na to policie, která odposlouchávala telefony aktérů jiné kauzy, totiž údajných stamiliónových konkurzních podvodů soudce Jiřího Berky.

Reklama

Výběr článků

Načítám