Hlavní obsah

Policie odložila případ smrti dvou dívek, které srazil vlak. Modrou velrybu nehrály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělník

Policie odložila vyšetřování smrti dvou 15letých dívek, které v dubnu v Mlékojedech na Mělnicku spáchaly sebevraždu, řekla v úterý na dotaz Novinek mluvčí policie Markéta Johnová. Dívky na trati mezi Neratovicemi a Všetaty srazil vlak. Spekulace, že by hrály hru Modrá velryba, se nepotvrdila.

Vlak u Neratovic srazil dvě dívky. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

„Kriminalisté případ začátkem srpna odložili, na smrti dívek neshledali jakékoliv zavinění jiné osoby,“ uvedla Johnová.

Podle ní si kriminalisté nechali zadat několik znaleckých posudků, a proto vyšetřování trvalo přibližně čtyři měsíce. Bližší informace policie s ohledem na citlivost případu a věk dívek nechce zveřejňovat.

Podle informací Novinek však dívky nehrály internetovou hru Modrá velryba, a tudíž na jejich smrti neměla vliv ani žádná jiná, byť vzdálená osoba. O hře se spekulovalo krátce po zveřejnění případu.

Vlak dívky srazil 8. dubna. Obě utrpěly vážné poranění a záchranáři jim už nemohli pomoci. Trať byla tři hodiny neprůjezdná. [celá zpráva]

Úkoly a kurátor

O několik dní později varovalo policejní prezidium před hrou, která spočívá v úkolech, které hráčům rozdává tzv. kurátor. Mimo jiné po hráčích chce, aby sledovali horory, sebepoškozovali se, s nikým se nebavili, a na závěr aby si vzali život. [celá zpráva]

Na vyjádření policie ale vzápětí reagovali odborníci na internetovou bezpečnost. Podle tehdejšího sdělení manažera pro internetovou bezpečnost Seznamu.cz Martina Kožíška a vedoucího projektu E-bezpečí z Univerzity Palackého v Olomouci Kamila Kopeckého soutěž s názvem Modrá velryba ve skutečnosti neexistuje.

„Žádná hra tohoto typu organizovaně realizována není, jde o marketingový tah, který měl přitáhnout nové uživatele do konkrétních skupin na sociálních sítích. Nejrychleji se samozřejmě šíří obsah, který je destruktivní – sebevraždy, sebepoškozování. Proto o tom děti také hodně diskutují, šíří materiály a věří, že něco podobného existuje,” uvedl Kopecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám