Hlavní obsah

Policie obvinila z korupce ředitelku pražské univerzity

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Protikorupční policie (ÚOKFK) ve středu zadržela a ve čtvrtek obvinila z korupce zakladatelku a šéfku soukromé Metropolitní univerzity Praha Annu Benešovou. Informace Práva v pátek potvrdil mluvčí ÚOKFK Roman Skřepek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Zadrželi jsme ženu, která pracuje jako ředitelka Metropolitní univerzity v Praze. Obvinili jsme ji z nepřímého úplatkářství, podplácení a porušování povinnosti při správě cizího majetku,“ uvedl Skřepek. Obviněná podle něj měla dát v několika případech úplatek.

„Výše těch úplatků přesahovala 150 tisíc korun,“ upřesnil mluvčí. Zároveň však odmítl uvést podrobnosti o tom, komu a proč Benešová úplatky platila. Nicméně doplnil, že Obvodní soud pro Prahu 10 v pátek v poledne rozhodl o vzetí šéfky univerzity do vazby.

Zadržení šéfky školy proběhlo podle Skřepka přímo na ulici ve chvíli, kdy Benešová mířila na historicky první ples své školy. Ten se uskutečnil v Národním domě na Smíchově.

Univerzita mlčí

Právo se neúspěšně snažilo kontaktovat někoho z vedení školy, telefon však zvedl pouze recepční v budově univerzity v pražských Strašnicích. Na dotaz, zda je v práci paní Benešová, odpověděl, že je nemocná.

"Vedení univerzity přitom o zadržení své šéfky dobře ví, protože policie provedla přímo ve škole prohlídku kanceláře Benešové, navíc byla i v jejím místě bydliště," sdělil Skřepek.

Metropolitní univerzita Praha vznikla podle jejích internetových stránek v roce 2001 a patří mezi nejstarší soukromé vysoké školy v ČR. V současném akademickém ročníku navštěvuje tuto školu 4000 studentů. Mezi studijní obory, které škola nabízí, patří například mezinárodní vztahy a evropská studia, mezinárodní obchod, veřejná správa či humanitní studia.

Škola je nabízí nejen ve svém sídle v Praze, kde má budovy ve Strašnicích, na Žižkově a na Jarově, ale také i v regionálních univerzitních střediscích v Plzni, Liberci a Hradci Králové. A právě posledního jmenovaného města se jednání obviněné zřejmě nejvíce dotýká, protože případ podle informací Práva vyšetřuje tamní pobočka ÚOKFK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám