Hlavní obsah

Policie obvinila šéfku Energetického regulačního úřadu kvůli solárním elektrárnám

Právo, ČTK, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové z protikorupční policie minulý týden obvinili šéfku státního Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou z účastenství na trestném činu zneužití pravomoci, za což jí případně hrozí pět až dvanáct let vězení.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Alena Vitásková

Článek

Dozorující žalobce Radek Mezlík z brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Právu sice potvrdil, že obviněná osoba je z nejvyššího managementu ERÚ, jméno však nechtěl sdělit. O tom, že jde o Vitáskovou, však svědčí fakt, že k případu sama vydá ve čtvrtek oficiální stanovisko.

„Mohu sdělit pouze to, že bylo zahájeno trestní stíhání další osoby z toho nejvyššího manažerského vedení Energetického regulačního úřadu, a to z účastenství ve formě pomoci k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ řekl ve středu Právu Mezlík.

Potvrdil také informaci serveru idnes.cz, že případ souvisí s kauzou solárních elektráren Zdeněk Sun a Saša Sun, které získaly licenci na výrobu elektřiny těsně před koncem roku 2010, tedy ještě za vysoké výkupní ceny. V této věci je Vitásková již desátou obviněnou osobou, navíc čtvrtou z řad ERÚ.

Dva tamní pracovníci se údajně podíleli na vydání licence elektrárnám na základě nedostatečné dokumentace, třetí osoba pak prý na začátku loňského roku zastavila interní přezkum ERÚ, zda je licence platná.

Škoda narůstá každý den

„Škoda, ke které směřovali všichni dosud obvinění pachatelé, by za těch dvacet let provozu fotovoltaických elektráren měla dosáhnout až 1,9 miliardy korun, přičemž v současné době jsou to desítky miliónů a škoda neustále narůstá,“ přiblížil Právu Mezlík.

Vitásková vzbudila rozruch počátkem února, kdy veřejně oznámila své podezření vyplývající z vnitřního auditu úřadu, že bývalí pracovníci ERÚ zřejmě postupovali nezákonně při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny. Podle ní se netransparentní stanovování výkupních cen dělo v letech 2005 až 2011 a škody mohou být v řádu desítek miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám