Hlavní obsah

Policie obvinila primátora Frýdku-Místku

Právo, tom
Frýdek Místek
Aktualizováno

K dosud 14 obviněným v kauze zmanipulovaných zakázek na magistrátu ve Frýdku-Místku přibylo v těchto dnech dalších 13 osob. Bývalí nebo současní úředníci měli nestandardně vyřizovat dopravní přestupky. Obvinění policisté tentokrát doručili také primátorovi města Michalu Pobuckému (ČSSD) a řediteli městské policie Milanu Sněhotovi. Ten už trestnímu stíhání v kauze zmanipulovaných zakázek čelí. Za zneužití pravomocí veřejné osoby jim hrozí až 5 let vězení.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Primátor Michal Pobucký (ČSSD) spolu s bývalým policejním prezidentem Petrem Lessym (vlevo).

Článek

„V rámci vyšetřování případu zmanipulovaných zakázek na magistrátu ve Frýdku-Místku jsme přišli na další případy. Ty spočívaly ve vyřizování přestupků, aniž by byl přestupce, tedy ten, kdo čin spáchal, spolehlivě zjištěn, a aniž by byl přestupek projednán. Viníci se tak vyhnuli potrestání,“ řekl Právu frýdeckomístecký policejní mluvčí Vlastimil Starzyk.

Primátor Pobucký vinu popírá. „Obvinění vyznívá opravdu zvláštně. Podle policie jsem měl psychickou pomocí utvrdit ředitele městské policie v nestandardním vyřízení přestupku. Řešení přestupků domluvou bývá použito ve zhruba pěti tisících případech ročně, takže se naopak jedná o zákonný a standardní postup. Já jsem nikomu nevolal, nikomu jsem neříkal, co má dělat, po nikom jsem nic nechtěl,“ upozornil Pobucký.

Vyjádření primátora Michala Pobuckého k obviněníVideo: Jiří Tomašovič, Právo

„Policisté si ke stíhání vybrali osm konkrétních případů, z celkových téměř 10 tisíc přestupků, které byly v minulých dvou letech vyřešeny strážníky městské policie domluvou,“ dodal Pobucký.

Policisté prošetřují osm případů, které se staly od roku 2011 do současnosti. „Obvinili jsme dosud 13 osob. Jedná se o zaměstnance magistrátu a bývalé zaměstnance magistrátu ve Frýdku-Místku, o zaměstnance městského úřadu v Třinci a přestupce,“ dodal Starzyk. Obviněni byli ze zneužití pravomoci veřejné osoby a hrozí jim trest odnětí svobody od jednoho roku do pěti let.

Dosud 14 obviněných osob v kauze zmanipulovaných zakázek města kriminalisté podezřívají z trestných činů sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Několik lidí čelí i obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby. Jedná se například o náměstka primátora Dalibora Hrabce (dříve VV, nyní Nestraníci), Milana Sněhotu a dva vedoucí odborů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám