Hlavní obsah

Policie obvinila muže kvůli otravě metanolem, doma měl desítky litrů podezřelého alkoholu

Právo, pch
Žďár nad Sázavou
Aktualizováno

V případu otravy metanolem na Žďársku policie zadržela sedmatřicetiletého muže. Našla u něj větší množství podezřelého alkoholu. Muž je obviněn pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami. Informovala o tom krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Alkohol z Likérky Drak zabavený v roce 2012

Článek

V neděli odpoledne skončil na oddělení ARO novoměstské nemocnice 58letý muž ze Žďárska, u něhož se potvrdilo podezření na otravu metylalkoholem. A protože mužův stav neumožňoval výslech, kriminalisté se zaměřili na pátrání po zdrojích v jeho nejbližším okolí.

„Poškozený konzumoval alkohol u známého, jehož syn zakoupil podezřelé pití v jednom kartónu s obsahem šesti lahví u dalšího muže ze Žďárska. Ten podniká v zemědělství, předmět činnosti mu však umožňuje i nákup a distribuci alkoholu,“ popsala mluvčí, kudy vedly stopy žďárských kriminalistů.

Ti vzápětí zadrželi 37letého muže a s povolením státního zástupce provedli prohlídky jeho trvalého i skutečného bydliště, kde měl sídlo provozovny. Na těchto adresách ve dvou obcích bylo zajištěno 49 šestilitrových barelů označených jako vodka a 660 skleněných lahví o obsahu 0,42 litru s etiketami vodky z Likérky Drak. Zajištěný alkohol bude podroben testům na zjištění obsahu závadného metanolu.

Stav muže je stabilizovaný 

Zadržený muž by se měl ještě ve středu dozvědět, jak rozhodl soud o jeho vzetí do vazby. Policisté i státní zástupce se shodně domnívají, že na svobodě by mohl kontaktovat své obchodní partnery.

Podezřelému hrozí v případě prokázání viny až osmiletý trest za ohrožení zdraví závadnými potravinami a porušení povinností vyplývajících z podnikání.

„Policie znovu apeluje na lidi, aby nepožívali alkohol z neznámých či podezřelých zdrojů,“ upozornila Dana Čírtková.

Poškozený muž stále leží na ARO. Jeho stav je podle mluvčího nemocnice Romana Kratochvíla stabilizovaný, ale stále vážný.

Reklama

Související témata:

Související články

Spis kauzy Metyl: otřesné čtení

Za dva týdny začne ve Zlíně proces, který nemá v české historii obdoby. V aféře Metyl je obžalováno 29 mužů a dvě ženy, mezi nimi hlavní strůjci metanolové...

Výběr článků

Načítám