Hlavní obsah

Policie obvinila mladíky, kteří napadli exprimátora Thomu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Dva roky vězení hrozí dvěma mužům, kteří v srpnu napadli tehdy ještě primátora Českých Budějovic Juraje Thomu. Policisté je tento týden obvinili z výtržnictví, ublížení na zdraví a z útoku na úřední osobu. Případ policie předala státnímu zastupitelství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Juraj Thoma

Článek

"Trestní sazba se bude odvíjet od lékařského posudku. Policie obvinila dva dvaadvacetileté muže z Českých Budějovic, jednoho ze dvou skutků, druhého z jednoho," řekl mluvčí krajské policie Jiří Matzner.

Muži tehdy primátora nad ránem po verbálních útocích na mostě přes Malši v centru města zbili tak, že Thoma skončil na ošetření v nemocnici, potom byl několik dní v pracovní neschopnosti. Policie mladíky po činu zadržela.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Thoma tehdy řekl, že si nemyslí, že útok byl proti němu veden v souvislosti s volbami. "Ale vím, že ten útok proti mně byl kvůli jednomu projektu z minulosti, se kterým město nesouhlasilo," uvedl.

Juraj Thoma nepůjde k soudu poprvé. V pondělí to bude ale v roli obžalovaného. Podle obžaloby se měl dopustit zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku, když v roce 2010 podepsal dodatek smlouvy k provozu IT služeb na magistrátu, který byl údajně pro město nevýhodný.

Městu tak podle obžaloby způsobil škodu až devět miliónů korun. Thoma se kvůli obžalobě nestal po podzimních volbách náměstkem primátora za koaliční hnutí Občané pro Budějovice (OPB). Odůvodnil to tím, že se chce soustředit na soudní líčení a udělat maximum pro očištění svého jména. Od začátku vinu popírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Primátora Thomu napadli dva mladíci

Cesta primátora Českých Budějovic Juraje Thomy (Občané pro Budějovice) do centra města skončila v neděli nad ránem napadením. Podle informací Práva se bavil...

Výběr článků

Načítám