Hlavní obsah

Policie obvinila dva dezinformátory. Vyzývali lidi k odporu proti Ukrajincům

Praha

Dvojici dezinformátorů Patrika Tušla a Tomáše Čermáka zatkli ve středu pražští policisté a obvinili je ze dvou trestných činů. Podle serveru Manipulátoři.cz to má souviset s videi, která natáčeli na své facebookové profily. V nich vyzývali, aby se lidé postavili na odpor proti Ukrajincům.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Policejní orgán sdělil obvinění dvěma fyzickým osobám, a to pro trestné činy označené jako hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,“ sdělil Právu Aleš Cimbala, mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze.

Mužům za to hrozí až tři roky vězení. Policie již předložila státnímu zástupci podnět na vzetí do vazby.

Policie řeší útoky antivaxerů na propagátory očkování

Krimi

Tušl s Čermákem ve svých posledních videích volali po aktivizaci občanů proti Ukrajincům. Jedna z výzev přišla v souvislosti s chystaným shromážděním ke Dni nezávislosti Ukrajiny, které se uskuteční v Praze na konci srpna.

„Kdo z vás bude ochotnej postavit se jim ve stejnej den na odpor? Uděláme stejnou protiakci. Musíme už k**va ukázat, kdo je tady doma, zvednout pr**l a vyhecovat to pořádně. (…) Jestli chtěj boj, ať to zkusí,“ vyzýval agresivně Čermák.

Očkovaní do ordinace jen s respirátorem! Na antivaxery z řad lékařů chodí stížnosti

Domácí

Dvojice aktivistů známá na dezinformační scéně se dostala do veřejného povědomí poté, co během pandemie koronaviru pronásledovala či obtěžovala některé osobnosti spojené s bojem proti covidu. S žádostí o finanční příspěvky na další aktivitu pak zveřejňovala videa na svém facebookovém profilu.

Policie Tušla již stíhá kvůli pronásledování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. V minulosti dostal také podmíněný trest za vyhrožování smrtí matce svého dítěte. Kriminalisté stíhají i Čermáka – rovněž za obtěžování zdravotníků a kvůli výzvám k útokům na politiky, za což mu hrozí až 15 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám