Hlavní obsah

Policie obvinila člověka, který schvaloval ruskou invazi na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie zadržela a obvinila člověka, který podle ní na sociálních sítích schvaloval útok Ruska na Ukrajinu. Hrozí mu až tři roky vězení. Policie prověřuje dalších asi 200 případů.

Foto: State Emergency Service, Reuters

Zničená rezidenční čtvrť ve městě Žytomyr.

Článek

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu zadrželi podezřelého ve středu a následně ho obvinili z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.

Podle vyšetřovatelů schvaloval a ospravedlňoval útok Ruska na Ukrajinu.

Bradáčová: Na agresivní lidi má zákon páky, musíme je využívat

Domácí

„Obviněný se měl předmětného jednání dopouštět prostřednictvím příspěvků na sociálních sítích. V případě pravomocného rozsudku obviněnému hrozí trest odnětí svobody od 6 měsíců do 3 let,“ uvedl mluvčí policie Jaroslav Ibehej.

Trestní stíhání je vedeno na svobodě. Případ dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 9.

Policie doplnila, že kriminalisté po celé ČR se zabývají asi 200 případy, přičemž v devíti případech již zahájili úkony trestního řízení. Podle serveru iRozhlas.cz policie prověřuje asi 100 lidí, mezi nimi i mnoho politiků z řad SPD a komunistů.

Schvalování ruské invaze trestným činem? Svoboda slova má limity, říká Stříž

Válka na Ukrajině

Portál zmiňuje zastupitele Bruntálu Daniela Makaye z SPD, který měl na Facebook napsat, že by při útoku na Ukrajinu použil vodíkovou bombu.

Opravář praček pak reportérovi sdělil, že to tak nemyslel a bomba by se měla svrhnout jen na vojenskou techniku.

Jedním z prověřovaných lidí je také bývalý komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, který na Facebook napsal:

„Obdivuji Putina za trpělivost s tou ukrajinskou fašistickou chátrou… střílet na školy, školky, nemocnice a další ryze civilní objekty mohou opravdu jen svině.”

Policie vyšetřuje komunistu Ondráčka. „Obdivuji Putina za trpělivost s fašistickou chátrou“

Domácí

„I ústavně zaručená svoboda slova má svoje limity, přičemž projevy vyvolávající nebo ospravedlňující násilí či nenávist tyto limity překračují a následně mohou být postiženy podle zákona,“ upozornil Ibehej.

Reklama

Výběr článků

Načítám