Hlavní obsah

Policie obviněným z miliardového podvodu obstavila domy, byty, auta i šperky

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když detektivové nedávno zajišťovali majetek obviněných z kauzy kolem společnosti J.O. Investment, která údajně připravila své klienty o více než miliardu korun, možná ještě netušili, co výjimečného se jim povedlo.

Foto: Policie ČR

Kriminalisté z NCOZ provedli 18 domovních prohlídek

Článek

Hodnota obstavených výnosů z trestné činnosti v podobě luxusních aut, hodinek, zlatých cihliček, peněz v hotovosti, šperků, bytů a rodinných domů se totiž prakticky rovná výši způsobené škody.

Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové patří investiční kauza do menší skupiny případů, kdy se policii ve velkých hospodářských kauzách něco takového podaří. „To je zcela ojedinělé,“ řekla Právu Bradáčová.

Díky zásahu policie a státních zástupců je tak naděje, že se poškození dočkají navrácení alespoň části peněz, které v investiční společnosti utopili. Obvinění jim podle policie slibovali zcela nereálné výnosy, zhruba od třiceti do sta procent. V tuto chvíli se hovoří o víc než 2000 poškozených, nebylo ale jisté, zda se již policii přihlásili všichni.

Byty po celé Praze

Hlavnímu obviněnému, teprve čtyřiadvacetiletému Jakubovi O., a jeho dvěma společníkům se stalo zřejmě osudným to, že okázale žili v luxusu. Policie zveřejnila sérii fotografií se zabaveným majetkem. Šlo třeba o vozy značek Ferrari, Maserati, Mercedes nebo Bentley. Ze šperků se na obrázcích vyjímaly hodinky Audemars Piquet, Hublot nebo Rolex. Na dalších snímcích byly zachyceny zlaté cihly nebo štosy peněz v nejrůznějších měnách.

Firma nabízela skvělé investice, stovky klientů v ní utopily přes miliardu, tvrdí policie

Krimi

Právo z katastru nemovitostí také získalo policejní usnesení, na jehož základě bylo obstaveno dohromady dvanáct nemovitostí a pozemků. Některé z nich patří zmiňovanému Jakubovi O., který investiční firmu před čtyřmi roky založil. Jde přitom o byty na lukrativních adresách.

Policejní plomba dopadla třeba na byt ve Vodičkově ulici v samotném centru Prahy. Dalším obstaveným majetkem je vila u golfového hřiště v Horních Měcholupech na okraji Prahy, kterou mladík koupil za dvacet milionů.

Další byt obstavený policií je v pražských Holešovicích. Obviněný ho koupil za 4,5 milionu korun. Nakládat nemůže ani s pozemky v obci Vrchotovy Janovice na Benešovsku, kde má také trvalé bydliště. Půdu Jakub O. nakoupil za necelý půlmilion korun.

Další zabavené nemovitosti patří společnosti ŠoPet, která má sídlo v pražské Rybné ulici, na stejném místě jako J.O. Investment. Jde o budovu, která se používá jako virtuální sídlo, kde papírově podniká přes 7000 firem.

Této firmě policie obstavila dva byty na pražském Smíchově, které nakoupila za více než deset milionů korun, a dva další na Zličíně, jejichž nákup firmu stál přes dvanáct milionů korun. Plomby policie v katastru dala i na majetek další firmy – J.T. Martin, která má virtuální sídlo na stejné adrese jako další podezřelé firmy. Tato společnost nemůže nakládat s bytem v pražském Braníku, který firma nakoupila za 11,5 milionu. Kromě toho detektivové podle usnesení obstavili také dvoupokojový byt v Korunní ulici na pražských Vinohradech. Ten patří Adéle Š.

Zabavený majetek zmapovala také Mladá fronta Dnes, která získala e-mail, jenž hlavní podezřelý Jakub O. poslal klientům firmy. V něm trestní stíhání přiznal, ale jakoukoli vinu odmítl. Obvinění označil za nezákonné.

Neuvěřitelná suma

Za velký policejní úspěch považuje kauzu bývalý dlouholetý protikorupční policista a expert na finanční machinace Kamil Kouba. I podle něj jde o výjimečnou situaci. „V evropském měřítku patříme mezi úspěšnější státy, kterým se daří majetek dohledat. Každý milion je dobrý a jestli to je nyní jedna mi­liarda, tak to je něco neuvěřitelného,“ řekl Právu Kouba.

Na druhou stranu je podle něj potřeba pořád vnímat, že zatím byl majetek zajištěn pouze v rámci předběžného opatření v této fázi trestního řízení. „Majetek podezřelým osobám nikdo nevzal, o nějaké konfiskaci nebo náhradě škody rozhodne až soud. Což nesnižuje, že se jedná o velký úspěch,“ dodal Kouba.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám