Hlavní obsah

Policie o tom věděla, říká zvukař, který pouštěl před Zemanovým mítinkem Modlitbu pro Martu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zásahem policie proti zvukaři Jaroslavu Henslovi, který pouštěl před projevem Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou Modlitbu pro Martu, se začal v pátek zabývat pražský městský soud. Hensl podal na ministerstvo vnitra tzv. zásahovou žalobu, tedy žalobu na ochranu proti nezákonnému zásahu. Podle Hensla policie o plánu písničku pustit věděla a neměla s tím problém.

BEZ KOMENTÁŘE: Jaroslav Hensl u souduVideo: Novinky

 
Článek

Hensl podal žalobu na ministerstvo vnitra kvůli zásahu policistů, kteří ho zajistili poté, co během návštěvy Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou na podzim 2017 pouštěl píseň Modlitba pro Martu. Snaží se o to, aby soud vyslovil, že inkriminovaný zásah byl nezákonný.

Podle policejního mluvčího Libora Hejtmana bránil Hensl shromáždění nepřístojným chováním, protože údajně rušil hlasitou hudební produkcí projev jednoho z účastníků shromáždění.

Modlitba pro Martu, která zazněla při Zemanově mítinku, nebyla ani přestupek

Domácí

Hensl tím chtěl podle svých slov spolu s dalšími lidmi podpořit v Lipníku žijícího někdejšího disidenta a politika Tomáše Hradílka, který tehdy držel na protest proti opětovné kandidatuře Zemana hladovku.

Policie s tím problém neměla

Organizátoři protestu se bránili, že mítink narušit nechtěli, o svých krocích včetně pouštění písně prý policisty informovali předem. Policisté s pouštěním písničky před samotným zahájením mítinku problém prý neměli.

„Chtěli jsme vystoupit s červenými kartami jako symbolem protestu. A aby nás bylo lépe slyšet a vidět, tak jsme se rozhodli, že pustíme z okna Modlitbu pro Martu,“ uvedl v pátek u soudu Hensl s tím, že ještě vyvěsili z okna prvního patra domu na Masarykově náměstí vlajku. „Přišli za námi muži v civilu, kteří se představili jako Policie ČR, a oznámili nám, že tam jsou vyslaní z důvodu zabezpečení ochrany pana prezidenta, a doporučili nám, abychom vlajku sundali a v místnosti nikdo nebyl. (...) Nepřišlo mi, že dělám něco špatně, my jsme nechtěli ten mítink nějak narušit,“ pokračoval zvukař.

Policie chybovala, zastala se ombudsmanka muže, který pustil Zemanovi Modlitbu pro Martu

Domácí

Jinak problém podle něj žádný nebyl, jen policisté nakonec rozhodli, že v místnosti může zůstat jeden člověk a že nesmí narušit shromáždění. To ani podle Hensla nebylo v plánu, hudbu pouštěl před Zemanovým projevem. „Když jsem potom skladbu pustil, celou dobu jsem se díval z okna, čekal jsem, až skladba dohraje, a za sebou jsem slyšel nějaký šramot. Tak jsem se otočil a stálo tam spoustu temně oblečených mužů v čepicích (kuklách) a kanadách a říkali, abych to vypnul,“ popisoval Hensl zásah.

„Nepochopil jsem, že to jsou policisté. První člověk držel kameru a běžel ke mně, tak jsem to ani nepoznal. Ale jak jich bylo víc, tak mi došlo, že to asi nebudou příznivci,“ dodal. Křičeli prý na něj, aby to vypnul. Hensl stihl jen stáhnout zvuk, vypnout píseň už nemohl, protože ho policista zatlačil ke zdi. „Tak to potichu dohrálo,“ řekl Hensl.

Poté ho od zvukového zařízení odtáhli, prohlédli a oznámili mu, že je zajištěn a že ho odvezou na služebnu pro podání vysvětlení, protože se údajně mohl dopustit přestupku.

Na služebně mu pak dali k podepsání protokol, který ovšem Hensl musel odmítnout.

„Už v první větě bylo něco, proč mi bylo jasné, že to nepodepíšu,“ prohlásil u soudu. Šlo o zmínku, že prý byl několikrát policií vyzván, aby hudbu vypnul. Což nebyla pravda. Policisté to z protokolu odstranit odmítli s tím, že se nic z protokolu opravovat nebude a že to buď může podepsat, nebo nemusí.

Zvukař, který Zemanovi pustil Modlitbu pro Martu, se podle policie dopustil přestupku

Krimi

Radnice: Nebyl to ani přestupek

Celá akce nakonec vyvolala velké emoce i kritiku politiků. Podle policejního prezidia bylo vše v souladu se zákonem. Organizátoři se na základě toho obrátili s žádostí o prověření postupu policie na ombudsmanku Annu Šabatovou.

Ta konstatovala, že policie k Henslově zajištění důvod neměla. Podobný názor vyjádřila i radnice Lipníka nad Bečvou, když její přestupková komise uzavřela, že se Hensl žádného přestupku nedopustil.

Ministerstvo vnitra nicméně trvá na tom, že minimálně podezření ze spáchání přestupku tam bylo.

Jednání bude pokračovat za měsíc výslechy svědků a dalším dokazováním.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám