Hlavní obsah

Policie nechala spálit půl tuny drog, na likvidaci dohlíželi zakuklenci se samopaly

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov
Aktualizováno

Těžce ozbrojení policisté, doprovodná vozidla. Za mimořádných bezpečnostních opatření skončilo ve spalovně nebezpečného odpadu u Vyškova 454 kilogramů drog. Policie náklad shromažďovala zhruba pět měsíců a drogy nebo kontaminovaný materiál potřebný k jejich výrobě pochází z mnoha policejních zásahů a razií proti výrobcům či distributorům drog z celé Moravy.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve spalovně zlikvidovali 454 kilogramů drogVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Spalování takového množství je pro policii bezpečnější i ekonomicky výhodnější. Likvidaci totiž musíme zaplatit, a je tedy vždy lepší zničení většího množství najednou. Proces likvidace přitom podléhá nejen přísným bezpečnostním předpisům během nakládky z policejních skladů, ale i transportu a pak také samotné likvidace. Je to složitý proces a teprve až experti ze spalovny naznají, že je vše dokonale zničené, uzavírá se tato akce zápisem o ní,“ popsal akci kriminalista Vlastimil Jandera. Podle policejního ekologa Michala Tomsy je nutné vždy před likvidací veškerý materiál důkladně roztřídit.

„Mimo samotných drog nebo léků, ze kterých se vyrábí, se likvidují i stříkačky, skla, infikovaný materiál. Musíme například vyloučit tlakové nádoby, které by mohly způsobit výbuch a podobně,“ uvedl Tomsa.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Půl tuny drog policie zlikvidovala ve spalovně u Vyškova

Podle tohoto policisty se bezpečnostní poměry natolik změnily, že už nemůže dojít k případu, který byl vyšetřován a souzen před 13 roky. Tehdy mělo při likvidaci 80 kilogramů heroinu celých dvacet kilo tohoto opiátu za desítky miliónů korun místo v peci skončit mezi ostravskými překupníky. Potrestáni za to byli i vysoce postavení policejní důstojníci z Brna a Ostravy.

Marihuany bylo nejvíce

„Současné předpisy jsou již zcela jiné a nyní se skutečně nic podobného stát nemůže,“ dodal policista.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Půl tuny drog policie zlikvidovala ve spalovně u Vyškova

Ve čtvrtek mimo pytlů s marihuanou, kterých bylo nejvíce, skončil v žáru pece i pervitin, heroin, kokain či extáze. Policie na jihu Moravy od počátku roku vyšetřovala 41 případů spojených s drogovou problematikou. Je to zhruba stejný počet jako v minulém roce.

Stále více se do popředí konzumentů na domácím trhu a také výrobců a distributorů dostává šlechtěná agresivní marihuana. Pervitin se podle policejních odhadů konzumuje v ČR zhruba na stejné úrovni jako v minulých letech, ovšem tato droga se stále více u nás vyrábí na export do sousedních zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám