Hlavní obsah

Policie navrhuje další obžalobu Ratha, je v tom i Metrostav

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Detektivové protikorupční policie (ÚOKFK) už podle zjištění Práva mají hotový návrh na obžalobu ve druhé větvi údajné korupční kauzy týkající se exposlance Davida Ratha a tentokrát i stavebních firem včetně té největší v ČR, Metrostavu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath přichází na jedno ze stání k soudu.

Článek

Státní zástupce sice kompletní a uzavřený vyšetřovací spis s návrhem policie neobdržel, ale podle informací redakce od důvěryhodného zdroje by se tak mělo stát ještě do konce tohoto týdne.

Návrh na podání obžaloby již kriminalisté sepsali a přiložili ke spisu, teď jen řeší technické náležitosti v podobě převozu rozsáhlého materiálu čítajícího tisíce dokumentů na státní zastupitelství na pražském Pankráci.

Dozorující žalobce Jiří Pražák z Vrchního státního zastupitelství v Praze včera odhadl, že případné rozhodnutí o policejním návrhu na obžalobu vydá nejdříve za dva měsíce.

Policie vyšetřování ukončila již na přelomu roku, pak se ale obvinění včetně Ratha mohli seznamovat s obsáhlým spisem.

Navýšení trestu až na dvanáct let

Ve druhé části Rathova případu figuruje mezi obviněnými kromě někdejšího středočeského hejtmana dalších osm lidí a k tomu i osm firem včetně zmiňovaného Metrostavu a jeho dvou manažerů Pavla Piláta a Jiřího Anděla. Stíhání se opět dotklo i nynější manželské dvojice Petra a Kateřiny Kottových, v jedné věci navíc i šéfa středočeské záchranné služby Martina Houdka.

Rathovi, který před několika dny dostal za korupci 8,5 roku vězení, tak hrozí v případě další soudní dohry navýšení trestu až na dvanáct let, stejně tak manželům Kottovým, kteří si původně vysloužili nepravomocně 7,5 roku za mřížemi. Až deset let by si mohli u soudu po případném uznání viny vysloužit Houdek s Pilátem a Andělem.

Citelný postih však hrozí i samotným osmi firmám či právnickým osobám, a to jak v podobě vysokého peněžitého trestu, tak i faktického zrušení společnosti.

Čtyři skutky, peníze jen jednou

Jde o čtyři skutky, ze kterých policie aktéry obvinila předloni v říjnu. A stejně jako v hlavní větvi kauzy se jedná opět podle policie o zmanipulované veřejné zakázky a především pak o úplatky v rámci čtyř různých tendrů.

Rath, Kott a jeho manželka Kateřina (dříve Pancová) chtěli podle obvinění, jejichž text má Právo k dispozici, za zakázky více než 66 miliónů korun. Největší podíl z této částky měl údajně slíbený bývalý poslanec za ČSSD, manželé Kottovi se pak prý dělili na půl.

Manipulace se zakázkami se podle policistů týkaly zaprvé rekonstrukce bloku C2 v Nemocnici Kladno za odhadovaných 227 miliónů Kč. Podle textu obvinění Pancová oslovila manažery Metrostavu Piláta s Andělem v únoru 2012 a nabídla jim zajištění výhry v soutěži. Firma s tím souhlasila a Anděl pak měl možnost přímo se podílet na podobě zadávací dokumentace k soutěži.

Mohl si prý i vybrat firmy, které budou Metrostavu dělat v tendru křoví. Jejich seznam, který údajně Pilát předal na lístku Kottové, našla policie později u ní doma krátce po zatčení v květnu 2012. Na úplatky mělo jít deset procent z celkové ceny zakázky.

K předání provizí ale stejně jako k zadání samotné zakázky nikdy nedošlo, neboť trojice hlavních aktérů skončila v poutech a následně ve vazbě kvůli možné korupci v jiných zakázkách.

Ve druhém skutku jde o rekonstrukci pavilónu O kolínské nemocnice, kdy vítězem tendru s účastí předem domluvených firem byl opět Metrostav s údajně nejnižší nabídkovou cenou zhruba 118 miliónů korun.

To prý ale bylo podle posudku vyžádaného policií o téměř šest miliónů víc proti cenám obvyklým. Ani zde už k předání peněz nedošlo, protože se mělo podle odposlechů uskutečnit 18. května 2012, jenže to už byli Rath a Kottovi tři dny za mřížemi.

Třetím ze zmanipulovaných tendrů je výstavba pavilónu 37 (parkoviště) a pavilónu Palackého v nemocnici Mladá Boleslav, která byla z nově obviněných skutků nejdražší (cca 270 miliónů), a měly za ni padnout i nejvyšší úplatky – opět desetina z odhadované ceny zakázky, tedy 27 miliónů korun.

Tady tentokrát po předchozí dohodě s Metrostavem vyhrála firma Konstruktiva Branko vedená Pavlem Drážďanským, nepravomocně odsouzeným k pětiletému vězení v hlavní větvi případu.

Jeho Konstruktiva zde recipročně získala práci údajně za to, že například u prvně zmiňované zakázky v Kladně dělala Metrostavu „volavku“.

Třetina za sanitky

Pouze u čtvrté zakázky na dodávku 48 sanitek pro středočeskou záchrannou službu za 112 miliónů stihli Rath a Kottovi podle obvinění alespoň částečně převzít a rozdělit polovinu peněz určených na úplatky.

Šlo o částku 3,36 miliónu Kč, kterou v březnu 2012 předal Kottovi u Národního divadla podnikatel Martin Jireš, rovněž nepravomocně odsouzený v první části kauzy Rath, a to k 5,5 roku vězení.

Třetinu peněz (1,12 mil.) týž den večer údajně dostal od Kotta Rath. „Tady je půlka sanit. Jireš to spočítal na sedm,“ řekl k tomu tehdejšímu hejtmanovi Kott.

Rath pak šel rovnou k věci: „Takže předpokládám třetina.“

O pár dnů později si podle mínění vyšetřovatelů přišel pro svůj podíl ve výši 740 tisíc korun i sám ředitel záchranky Houdek, který ale doteď tvrdí, že šlo o splacení půjčky poskytnuté v minulosti Kottovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám