Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat dva Nizozemce z pokusu o vraždu číšníka

Právo, rav
Praha
Aktualizováno

Pražští detektivové požadují, aby dvojice nizozemských turistů, která loni v dubnu brutálně napadla personál restaurace v centru Prahy a těžce zranila tamního číšníka, stanula před soudem kvůli pokusu o vraždu.

BEZ KOMENTÁŘE: Cizinci zmlátili číšníka v centru Prahy. Archivní videoVideo: Policie ČR

 
Článek

„Kriminalisté z prvního oddělení v minulých dnech vyšetřování případu definitivně ukončili a podali Městskému státnímu zastupitelství v Praze návrh na vypracování obžaloby dvou osob pro spáchání zvlášť závažného zločinu vražda,“ sdělila v úterý na webových stránkách pražské policie její mluvčí Andrea Zoulová.

V případě podání obžaloby a následného uznání viny před soudem hrozí oběma cizincům deset roků až osmnáct let vězení.

Policie jednání Nizozemců původně klasifikovala jako těžké ublížení na zdraví s výrazně nižší trestní sazbou od pěti do dvanácti let.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta přivádí útočníky z Holandska, kteří napadli číšníka v restauraci k vazebnímu zasedání.

Jenže poté, co obdržela znalecké posudky soudních lékařů, zpřísnila v srpnu na pokyn státního zástupce obvinění pachatelů na pokus o vraždu. Podle znalců byla totiž intenzita útoku značná, život ohrožující, a napadený číšník utrpěl závažná zranění s hrozbou fatálních následků.

Dva propustili

Skupinu sedmi turistů z Nizozemska zadržela policie dva dny po dubnovém útoku. Dvojici Nizozemců poté policisté propustili, protože se na útoku nepodíleli a spíše se snažili jednání ostatních zabránit. Další tři cizince potrestal soud ve zrychleném řízení podmínkami a vyhostil je z Česka. Všichni zemi hned opustili.

Dva hlavní pachatelé ale skončili 23. dubna v ruzyňské vazební věznici, kde jsou doteď, protože jim soud v listopadu prodloužil vazbu. Jeden z nich (28) se v polovině července za své činy i za ostudu, kterou prý způsobil, omluvil v dopise adresovaném všem Nizozemcům a zveřejněném v tamním deníku.

Napadený číšník: Jeden kop navíc a nemusel jsem tady sedětVideo: Novinky

„Je těžké popsat, jak moc je mi to líto a jak se stydím za to, že jsem někoho vlastníma rukama zranil. Nemluvě o tom, kolik lidí muselo tomu nesmyslnému násilí přihlížet,“ napsal obviněný, který zároveň přislíbil zaplatit příbuzným zraněného číšníka.

Číšník musel na operace

Ten se s následky musí potýkat dodnes. Sedm měsíců po incidentu počátkem prosince absolvoval další operaci ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

„Bohužel se některé věci zhoršily. Jeho stav se nelepší, spíše naopak, a tím pádem se to muselo takhle vyřešit,“ potvrdil tehdy Právu bývalý kriminalista Jiří Brych, který je jeho zmocněncem.

BEZ KOMENTÁŘE: Nizozemci podezřelí z napadení číšníka přicházejí k souduVideo: Novinky

Bezprostředně po napadení číšník skončil v nemocnici s otřesem mozku a krvácením do mozku. Prodělal také operaci oka a lékaři mu museli dát dohromady rozbitou čelist.

Reklama

Výběr článků

Načítám