Hlavní obsah

Policie navrhla kvůli Lucerně obžalovat Havlovu švagrovou

Novinky, Lenka Kadeřávková
PRAHA

Policie tento týden navrhla obžalovat Dagmar Havlovou, švagrovou bývalého prezidenta Václava Havla. Manželka exprezidentova bratra Ivana Havla je stíhána pro trestný čin porušení povinnosti v řízení o konkurzu v souvislosti s koupí části paláce Lucerna v centru Prahy.

Článek

"Případ je vyšetřován od září loňského roku a počátkem letošního roku bylo dotyčné sděleno obvinění," uvedla pražská policejní mluvčí Daniela Razímová s tím, že policie již šetření uzavřela návrhem na obžalobu a věc poslala na státní zastupitelství.

Podle dostupných informací Havlová překračuje zákon tím, že odmítá spolupracovat se správcem konkurzní podstaty zkrachovalé firmy C.H.R., dceřinné společnosti koncernu Chemapol Group, Pavlem Plchem.

Havlová koupila podíl za nízkou cenu

Právě tato firma prodala Havlové v roce 1999 druhou polovinu paláce Lucerna, první jí přenechal již dříve její manžel Ivan. Společnost se však následně ocitla v konkurzu a správce Plch míní, že ke krachu došlo především kvůli pro společnost nevýhodnému a protizákonnému prodeji části Lucerny.

"Havlová podíl koupila za nápadně nízkou cenu a v rozporu se zákonem," uvedl pro Právo s tím, že tato skutečnost jej opravňuje zahrnout část Lucerny do konkurzu. Tu by poté stejně jako ostatní majetek firmy C.H.R zpeněžil a finance poměrným dílem rozdělil mezi věřitele.

Z tohoto titulu se Plch na Havlovou obrátil se žádostí o potřebné podklady. "Snažili jsme se jí opakovaně kontaktovat několik měsíců, ale ona nikdy nereagovala," uvedl Plch, který podal trestní oznámení.

Havlová obvinění odmítá

Havlová koupila v roce 1999 polovinu paláce od C.H.R za 145 miliónů, společnosti jej dva roky před tím prodal prezident Havel za částku o 55 miliónů vyšší, tedy za 200 miliónů. Obchodní transakce se začala zpochybňovat poté, co se C.H.R. dostala do konkurzu. "Otázkou je, zda za 24 měsíců mohla klesnout cena této nemovitosti o 55 miliónů," sdělil již dříve zvláštní správce pro soupis a zpeněžení konkursní podstaty C.H.R. Jaromír Henyš.

Havlová na dotaz Práva již dříve odmítla jakékoliv nekorektní jednání z její strany."Není žádného důvodu, který by mohl zpochybňovat řádně nabyté vlastnictví k paláci Lucerna. Zdůrazňuji, že všechny mé závazky vůči C.H.R. byly splněny," řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám