Hlavní obsah

Policie našla unesené slovenské děti v Ostravě

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA
Aktualizováno

Čeští policisté našli po třech dnech dvojici slovenských chlapečků, které v pondělí unesli z dětského domova v Bánské Bystrici jejich rodiče - bezdomovci. Davida (2 roky) i Adriana (1 rok) Kozmovi odvezla matka Anna (40) s otcem Miloslavem Košeckým (31) do Česka, kde se rodina zřejmě pohybovala po různých nádražních budovách, vlacích a přespávala v malých ubytovnách.

Článek

Právě v jedné z nich v Ostravě-Vítkovicích se chtěli Kozmovi i s dětmi ve čtvrtek ubytovat. Jenže provozovatelka ubytovny rodinu poznala z fotografií zveřejněných v novinách. Zachovala chladnou hlavu, Kozmovy ubytovala, jako by se nic nedělo, a teprve pak vše oznámila policistům. Ti si poté pro překvapené únosce a jejich děti přijeli. Právu to potvrdila mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

„Chlapci jsou v pořádku, jim nic není, takže se bohudík naše obavy o jejich zdraví a život nenaplnily. Během dnešního dne nebo zítra si pro ně přijedou zaměstnanci dětského domova z Bánské Bystrice a odvezou si je zpět,“ upřesnila Kopecká s tím, že zatím jsou děti v domově v Ostravě, kde jim zajistí veškerou péči, umyjí je a oblečou.

Vedení banskobystrického Dětského domova chování matky chápe. "Vzhledem na to, v jaké situaci se matka nachází, určitě jednala zkratově. Myslela si, že je to nejlepší pro ni i pro děti. Neodsuzuji ji," uvedla serveru topky.sk ředitelka Dětského domova Ľubica Bľandová. 

Matka půjde asi za mříže

Rodiče-únosci podle ní skončili na vítkovickém obvodním oddělení policie, kam si pro matku zřejmě přijedou slovenští kolegové, aby si ji převzali a řešili její jednání v rodné zemi. Anna Kuzmová se tam zřejmě nevyhne trestnímu stíhání za maření výkonu úředního rozhodnutí, protože i přes příkaz soudu sebrala své děti z dětského domova. Není také vyloučeno, že ji policie obviní i z únosu.

Košecký, o němž žena tvrdí, že je otec dětí, se vydá s eskortou na opačnou stranu, přesněji k Okresnímu soudu v Benešově. Kradl totiž v tamním pivovaru basy piva a dostal za to od soudu trestním příkazem dvouměsíční podmínku s třináctiměsíční zkušební dobou. Protože mu ale nebyl trestní příkaz doručen, vydal na něj soud zatykač. Když si ho pak v Benešově vyzvedne, bude propuštěn, sdělila Kopecká.

Oba chlapečky vychovávala jejich matka už od narození prakticky na ulici, nikdy prý neměli vlastní domov a byli hodně zanedbaní. Rodiče neměli peníze ani na oblečení, ani na základní potraviny a hygienu, proto matka dobrovolně loni v září dala chlapečky do dětského domova. Tam pak za nimi dojížděla. V pondělí si je vyzvedla a mohla s nimi pobýt celý den. Místo večerního návratu však s chlapci i s Košeckým zmizela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám