Hlavní obsah

Policie našla muže, který ve čtvrtek utonul v Dlouhých Stráních

ČTK, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOUTY NAD DESNOU

Policejní hlídka dnes ráno našla v nádrži vodní elektrárny Dlouhé Stráně poblíž Koutů nad Desnou tělo muže, který ve čtvrtek vpodvečer porušil zákaz koupání a ve vodě utonul. Po čtyřiačtyřicetiletém muži z Oskavy na Šumpersku pátrali celý pátek potápěči, ale tělo nenalezli. Policie se proto s elektrárnou domluvila na částečném vypuštění přečerpávací nádrže.

Foto: Magdalena Murková

Příznivci sportu si mohou protáhnout tělo během pěšího i cyklistického výletu po horách.

Článek

"Pomohlo, že hladina vody klesla. Ráno našla mrtvolu policejní hlídka nedaleko od místa, kde měl podle svědků do nádrže vejít. Potápěče jsme znovu povolávat nemuseli," řekl ČTK operační důstojník šumperské policie.

Čtyřiačtyřicetiletý muž z Oskavy se spolu se třemi dalšími muži vydal ve čtvrtek vpodvečer na prohlídku vodního díla v nadmořské výšce 820 metrů. "Jeho kamarádi se procházeli po pravém břehu a on po levém. V 18.30 hodin viděli svého přítele, jak se svléká a vstupuje do vody," popsal šumperský policejní mluvčí Josef Ostřanský. Hloubka nádrže, v níž se především z bezpečnostních důvodů nesmí koupat, dosahuje 50 metrů a teplota se pohybuje kolem 15 stupňů celsia. Koupající podle svědků udělal několik temp a zmizel pod hladinu.

Záchranáři utonulého hledali od čtvrteční noci

Na místo přivolali ještě večer policii s hasiči. Jednotka šumperských profesionálů společně s dobrovolnými hasiči z nedaleké Loučné nad Desnou na nafukovacích člunech prohledávali nádrž podél břehu.

"Zaměřovali jsme se na místo, kudy vkročil do vody. Prakticky jsme hledali až do tmy. Kvůli počasí byla snížená viditelnost, takže jsme v devět hodin pátrání museli ukončit," řekl včera Právu řídící důstojník šumperských hasičů Vladimír Beneš. Tělo muže se však záchranářům nepodařilo najít. Jak uvedl Ostřanský, policie monitorovala hladinu celou noc. Ani v pátek se nepodařilo potápěčům zásahové jednotky z Ostravy tělo nalézt.

Pátrací akci ukončili před druhou hodinou odpoledne s tím, že se bude pokračovat v sobotu, kdy co největší množství vody elektrárna přečerpá. "Bude tak větší šance utonulého najít," dodal mluvčí. "Tělo utonulého nepochybně leží na dně nádrže. Vylučujeme možnost, že se dostalo do prostoru turbíny. Jednak proto, že od chvíle, kdy zavolala policie, nebyla v provozu a také proto, že před vstupem se nachází česla, která by podobnou možnost spolehlivě zamezila," dodal vedoucí provozu elektrárny Jan Babák.

Reklama

Výběr článků

Načítám