Hlavní obsah

Policie: Národní strana v Bohumíně falšovala kandidátku

Právo, kij, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOHUMÍN

Policisté se začali zabývat možným mařením voleb v Bohumíně na Karvinsku. Na kandidátce Národní strany se tam totiž objevily dvě studentky, aniž by o tom samy věděly. "V pondělí ráno přišly na radnici dvě studentky, že se objevily na volebních lístcích, aniž by cokoliv podepsaly," řekla Právu mluvčí bohumínského úřadu Lucie Balcarová.

Článek

Proto se obě dívky rozhodly podat na policii trestní oznámení. Ta už zahájila trestní řízení pro podezření z trestného činu maření přípravy a průběhu voleb. Pachatel je zatím neznámý.

"Proti vůli dvou dvaadvacetiletých žen z Bohumína je někdo uvedl na kandidátní listinu Národní strany. Na formuláři o prohlášení kandidáta padělal jejich podpisy a listiny s kandidátkou předložil na městský úřad," uvedla mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková.

Sekretář strany o ničem neví

Ultrapravicová Národní strana na začátku října stáhla z bohumínské kandidátní listiny svého lídra. Studentky byly zapsány na 4. a 5. místě. Jedna z nich, Andrea Karásková, má podezření na bývalého spolužáka z gymnázia, který byl vyškrtnutou jedničkou kandidátky.

"Chodil do vedlejší třídy. Věděl, kde bydlíme a znal naše datum narození," uvedla Karásková s tím, že s Národní stranou neměla nikdy nic společného. "O tom, že figuruji na jejich kandidátce, jsem se dozvěděla od matky, která pracuje na městském úřadu," dodala.

Sekretář Národní strany Petr Eliáš byl informací o problémech s bohumínskou kandidátkou zaskočen. "Vůbec nic o tom nevím a nemohu se k tomu vyjádřit. Budeme se o to zajímat, ale v úterý odpověď neočekávejte," řekl Eliáš. Za maření voleb hrozí trest v rozmezí od půl roku do tří let.

Reklama

Výběr článků

Načítám