Hlavní obsah

Policie nahrála, jak soudce Elischer získával informace o kauzách Vietnamců

Právo, Matěj Říha

Soud ve středu začal s přehráváním obrazových a zvukových záznamů z kanceláře soudce Ivana Elischera, který čelí obžalobě z manipulování odvolacích řízení a přijímání úplatků. Ze záznamů bylo zřejmé, že se soudce baví s dalším obžalovaným Nguyenem Quoc Hungem o různých kauzách, kde byli stíháni Vietnamci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer

Článek

První záznamy pocházely ze 16. června 2017, kdy už byly v Elischerově kanceláři v budově pražského vrchního soudu namontované štěnice. Ty tam umístili policisté ze speciálního Útvaru zvláštních činností.

Podle záznamu k soudci kolem druhé hodiny odpoledne přišel Hung na návštěvu. Oba muži se nejprve bavili o kauze, kde figurovali vazebně stíhaní Vietnamci. Elischer kolegovi následně dával rady, kdy by se mohli z vězení dostat, a také mu vysvětlil, že případnou stížnost proti uvalení vazby nebude řešit vrchní soud, ale městský.

„Budou muset počkat, až přijde obžaloba. Do té doby je nepustí,“ pronesl v debatě Elischer.

Poté se debata obou mužů stočila k jinému případu. Hung od soudce zjišťoval, proč kauzu dostal na starosti jiný soudce než ten původně určený. „Nevím proč, ale zkusím se zeptat. Ten původní soudce je takový starší a klidný. Tadyten je mladší a takový výkonnější,“ hodnotil na záznamu Elischer svoje kolegy.

Při schůzce, která zabrala tři čtvrtě hodiny, ještě Elischer dokonce stihl zavolat advokátce, která hájila jednoho z Vietnamců. Snažil se zjistit, jestli podala stížnost proti rozhodnutí o vazbě. Na schůzce také Hunga ujišťoval, že zjistí informace o vývoji od státních zástupců.

Elischer se také na záznamu rozvyprávěl o jedné kauze, v které bylo odsouzeno šestnáct lidí na základě výpovědi dalšího obžalovaného. „Ten toho řekl mnohem víc, než musel. Ještě jsem neviděl, aby někdo usvědčil šestnáct dalších lidí. To fakt nevím, kam se pak schová, až ho pustí z vězení,“ glosoval případ Elischer.

Další schůzka byla z 27. června 2017. Na té zřejmě Elischer pro Hunga sepsal žádost o propuštění z vazby. „Napsal jsem tam, že nemá kam utíkat a že odevzdá pas,“ popisoval Elischer.

Odposlechy jsou nezákonné

Obžalovaný soudce si následně stěžoval, že pořízené záznamy nedoprovázejí policejní protokoly, tak jak to určují pravidla. Považuje je proto za nezákonné. Elischer chtěl i protokol. „Je zbytečné to tady přehrávat, když jde o nezákonné odposlechy,“ prohlásil.

Zároveň také odmítl, že by chtěl cokoliv ovlivnit. Nahrávky označil za tlachání. „V podstatě jsem mu dělal právní osvětu. I když jsem říkal, že jsem s někým mluvil, tak jsem nemluvil. Jsou to pouze slova, ne činy,“ vysvětloval soudu Elischer.

Elischer je obžalován z toho, že pro Hunga od roku 2013 lustroval pachatele z řad Vietnamců v neveřejných rejstřících.

Podle obžaloby také v několika případech stíhaným Vietnamcům zmírnil za úplatek trest za drogovou kriminalitu a v jedné kauze údajně naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho služeb.

Policie našla v jeho soudní kanceláři obálku se zhruba 95 tisíci korun. Elischer popřel, že by částka pocházela z trestné činnosti. Odmítá, že by jeho práci ovlivnily peníze nebo jakýkoliv člověk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám