Hlavní obsah

Policie náhodou odhalila v Českém Těšíně továrnu na syntetické drogy

Právo, Pavel Karban
Český Těšín

Těžkou ránu do vazu zasadili výrobcům syntetických drog členové policejního toxitýmu z Českého Těšína. Náhodou totiž objevili v samém centru města pravděpodobně továrnu na výrobu umělých drog, kterou na konci loňského roku, pod hlavičkou firmy s chemikáliemi, založil třicetiletý Polák. Policisté na místě zabavili plné nákladní auto podezřelých chemických látek, veškeré doklady a účetnictví.

Článek

Firma působila v objektu, který je od českotěšínské radnice vzdálen asi jen 300 metrů. Na stopu výrobců syntetických drog přivedli kriminalisty lupiči, kteří se do areálu vloupali v noci z neděle 27. na pondělí 28. března.

„V objektu bylo nalezeno obrovské množství chemických látek v tekuté i práškové podobě, a také dosud nezjištěná sušená rostlinná hmota,“ potvrdil člen toxitýmu Libor Cieslar.

Jedná se o látky vysoce toxické, žíraviny, jedy a výbušné látky
policista

Podle něj se jednalo asi o 400 až 500 litrů neznámých tekutin. „Jedná se o látky vysoce toxické, žíraviny, jedy a výbušné látky.“ Policisté zabavili i zhruba 30 kilogramů prášku, pravděpodobně se jedná o mefedron, jehož cena se v tomto množství pohybuje kolem šesti miliónů korun. Že se v objektu nakládalo s nebezpečnými látkami, potvrdil fakt, že čtyři zaměstnanci pracovali v areálu s respirátory.

Všechny chemikálie a látky putovaly na expertízu, její celkové výsledky budou známy až za několik měsíců.

Deset policistů objekt vyklízelo celý den

„Nemůžeme v tuto chvíli vyloučit, že z látek, které u nás nejsou zakázány, byly vyráběny látky, které u nás zakázány jsou. Máme navíc důvodné podezření, že se v tomto skladu vyráběla tekutá extáze a že látky, které byly zajištěny, mohly obsahovat i jiné zakázané látky,“ upozornil Cieslar s tím, že objekt vyklízelo 10 policistů 10 hodin a nakonec naplnili nákladní automobil typu Iveco. Kromě chemikálií a jiných látek posbírali také trezor, příruční pokladny, počítače, 43 digitálních vah či stroje na počítání bankovek a mincí.

Výrobky z českotěšínské „továrny“ zásobovaly zbožím nejen takzvané Amsterdam shopy v celé ČR, ale prostřednictvím internetových obchodů také odběratele v Evropě, jižní Americe, USA, Kanadě, Austrálii i Africe. Firmu založili dva třicetiletí Poláci, muž a žena, kteří bydlí 1000 kilometrů od Českého Těšína. Spolu s nimi je podezřelý z nedovolené výroby a nakládání s omamnými látkami čtyřicetiletý jednatel české národnosti, který bydlí v jedné obci na Frýdecko-Místecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám