Hlavní obsah

Policie: Manžela nechala zavraždit kvůli pojistce

– ÚSTÍ NAD LABEM
Právo, rup

Životní pojistka ve výši milión korun má být důvodem pro vraždu Ivana Hovorky z ústeckého Krásného Března, kterou si podle policie objednala jeho manželka. Vražedný plán měla připravit spolu s pracovnicí pojišťovny. Jak se Právu podařilo zjistit, pojistka byla nakonec skutečně vyplacena.

Foto: Petr Hejna

z výstavy fotografií

Článek

Policisté nyní vraždu objasnili. Manželka Hovorky se podle policie domluvila se svou známou, která sjednávala pojištění, že uzavřou životní pojistku na manžela a potom ho nechají zabít. Pracovnice pojišťovny přítom věděla, že účelem pojistky je smrt Hovorky.

"Obě rodiny totiž spolu kamarádily," potvrdil v pátek Právu Jiří Krupička ze severočeské kriminální služby. Tělo tehdy pětapadesátiletého Hovorky, který měl v krvi 2,34 promile, bylo nalezeno v lednu 1999 na stráni u železničního náspu mezi Svádovem a Valtířovem na Ústecku. Podle soudních lékařů zemřel násilnou smrtí.

Přesto byla miliónová pojistka manželce vyplacena. Policie neměla bezprostředně po nalezení mrtvoly žádné informace, které by dokazovaly, že to byla pojišťovací vražda. Až v roce 2003 získali policisté svědeckou výpověď, která jim určila nový směr pátrání.

Vrazi dostali málo zaplaceno

"Objednaní vrazi byli zklamáni výší odměny, kterou jim vdova z miliónové pojistky vyplatila. Nyní jsou ve vazbě. Případ je před uzavřením, čekáme ještě na odborné lékařské posudky," prozradil kriminalista.

Oba muži se vzájemně obviňují z vraždy Hovorky. Podobně na sebe také vinu, kdo přišel na nápad vraždit, přehazují manželka a pracovnice pojišťovny. "Pachatelům hrozí odnětí svobody na 10 až 12 let, nevylučuji ani výjímečný trest," dodal Krupička. 

Reklama

Výběr článků

Načítám