Hlavní obsah

Policie loni zabavila rekordní množství drog, zločinci pracují na směny

Praha

Policie v loňském roce v Česku zabavila rekordní množství 735 kilogramů marihuany a téměř 70 kilogramů pervitinu. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou v pondělí zveřejnila Národní protidrogová centrála (NPC). Drogové podsvětí ovládly hlavně zločinecké skupiny z Vietnamu, které se v posledních letech zaměřily na výrobu obou druhů drog.

Foto: Policie ČR

Jedna z objevených velkopěstíren marihuany. Archivní snímek

Článek

Policisté loni odhalili 276 pěstíren konopí, v nichž bylo přes 73 600 rostlin. Počet zajištěných pěstíren meziročně vzrostl o 77. Množství zabavené marihuany proti roku 2012 vzrostlo o 172 kilogramů.

„Většina vypěstované marihuany byla určena pro domácí trh, nicméně i nadále docházelo k velkoobjemovému vývozu do zahraničí," uvádí výroční zpráva NPC. Pašeráci marihuanu z Česka nejčastěji vyváželi do sousedních států, Ukrajiny, Maďarska, Velké Británie nebo zemí Skandinávie.

Počet zajištěného pervitinu loni vzrostl více než dvojnásobně oproti roku 2012, kdy policie zabavila 32 kilogramů této drogy. „Množství zajištěného metamfetaminu významně stoupá od roku 2011 a souvisí především s trendem zvyšování objemu výroby v rámci jednoho výrobního cyklu a trendem komercionalizace jeho produkce i distribuce," uvedla NPC.

Vietnamci vedou 

Podle policistů se zločinecké skupiny přiklánějí k velkoobjemové výrobě pervitinu, a to zejména v příhraničních oblastech, kde se zvyšuje poptávka od zahraničních uživatelů drog.

„Stále častěji jsou odhalovány varny s produkcí v řádu několik desítek kilogramů na jeden výrobní cyklus, přičemž je výroba zpravidla organizována na několik směn. Během posledních dvou let se zločineckým skupinám původem z Vietnamu prakticky podařilo v České republice převzít kontrolu nad výrobou a distribucí metamfetaminu. Z velké části k tomu přispěla snadná dostupnost léčiv s vysokým obsahem pseudoefedrinu," konstatuje zpráva NPC.

Obchod s drogami dále ovládají zejména kosovští Albánci, Nigerijci nebo Turci. Výroba a prodej pervitinu s marihuanou loni podle policie tvořily 90 procent drogové kriminality. Podíl kokainu a heroinu nedosahoval ani pěti procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám