Hlavní obsah

Nelegální migrace v Česku prudce narostla, meziročně více než o polovinu

Praha
Aktualizováno

Cizinecká policie loni odhalila při nelegální migraci 11 170 cizinců, o 4077 více než v roce 2020. Meziroční nárůst je tak více než o polovinu, souvisí ale zejména s proticovidovými opatřeními. Na tiskové konferenci to v pátek řekli ředitel cizinecké policie Milan Majer a náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Jde o nejvyšší číslo od roku 2008.

Článek

„Číslo se zdá opravdu vysoké, protože v roce 2015, kdy byla větší migrační krize, bylo zaznamenáno zhruba 8500 lidí, ale je zde potřeba velmi zdůraznit, že se jednalo o nárůst z důvodu mimořádných ochranných opatření vydávaných ministerstvem zdravotnictví, které upravují vstup a pobyt na území České republiky," řekl Majer.

Nárůst nelegální migrace je tak třeba dávat do kontextu s epidemií covidu. Statistika totiž zahrnuje i cizince, kteří sice vstoupili na území České republiky legálně, ale následně se ukázalo, že nesplňují podmínky protiepidemiologických opatření.

Žádná bezpečnostní rizika

„Byť ta čísla jsou vysoká, tak jsme v souvislosti s nelegální migrací v roce 2021 nezaznamenali žádná významná bezpečnostní rizika pro vnitřní pořádek v České republice, migrace se ani nepromítla do trestné činnosti na území České republiky," řekl Vondrášek.

Podle něj je nutné nárůst také dávat do kontextu celoevropského vývoje. Uvedl, že v meziročním srovnání za prvních 11 měsíců loňského roku totiž došlo k navýšení migrace na vnější hranici Evropské unie o 61 procent.

Řidič kamionu zastavil na Pražském okruhu, z vozu vyskákali migranti

Krimi

Nejvíce zadržených je Ukrajinců

Naprostou většinu cizinců, konkrétně 10 835, policie odhalila ve vnitrozemí, tedy při nelegálním pobytu, nelegálním zaměstnávání či právě při porušování opatření proti šíření nemoci covid-19.

Nejčastějšími zadrženými byli Ukrajinci, kterých bylo 5976, následovali Moldavané, kterých policisté odhalili 1558. Oproti předchozím letům přibyli Afghánci, kterých policisté loni zadrželi 529. V roce 2020 jich bylo 149.

Počet lidí zadržených na vnější schengenské hranici, tedy na mezinárodních letištích, loni naopak meziročně klesl o 113 na 335 lidí.

Auta na Břeclavsku byla plná migrantů

Krimi

Jsme stále tranzitní zemí

Vondrášek také zdůraznil, že ČR dále zůstává především tranzitní zemí, jako cílovou stanici ji mají zejména občané bývalých zemí Sovětského svazu.

Nejvýznamnější migrační trasou je pro ČR tzv. balkánská trasa, která vede přes země západního Balkánu, především přes Srbsko. Na balkánské trase loni přibylo migrantů z 23 tisíc v roce 2020 na 55 tisíc loni, tedy 138 procent.

Policie v ČR loni zajistila 1330 běženců, kteří se chtěli přes Česko dostat do jiné země. Proti roku 2020 jich přibylo 844. Nejčastěji šlo o Afghánce a Syřany, nejvíce směřovali do Německa.

Počet cizinců, kteří se v Česku zdržovali nelegálně, stoupá od roku 2017. Nejvyšší však dosud byl v roce 2015, kdy v Evropě kulminovala migrační krize. Tehdy policie odhalila při nelegální migraci 8563 cizinců.

Legálně v Česku k poslednímu prosinci loňského roku pobývalo 660 849 cizinců, nejvíce jich bylo v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Nejčastěji pocházeli z Ukrajiny, Slovenska, Vietnamu, Ruska a Rumunska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám