Hlavní obsah

Policie dělala zátah na opilé děti, nevynechala ani 17leté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani lidi, kterým zbývá rok do plnoletosti, nevynechala pražská policie při zátahu, při němž se zaměřila na dodržování zákazu pití alkoholu u nezletilých a mladistvých. O akci, která se konala v pátek a v noci na sobotu, informoval policejní mluvčí Jan Daněk. Policie chce podobné zátahy opakovat.

Policie nechávala mladé dýchnoutVideo: Policie ČR

 
Článek

K akci prý policisty vedl zvýšený počet krádeží a násilí v Letenských sadech zaznamenaný v posledních týdnech. Ještě než vyrazili tam, ale zamířili v pátek odpoledne spolu s celníky, hasiči a hygieniky k podnikům v okolí Dejvic, kde se nalévá alkohol.

„Hned v první restauraci na zahrádce narazili na sedmnáctiletou dívku a stejně starého chlapce. Jejich dechové zkoušky byly pozitivní a policisté jim naměřili hodnoty 0,85 a 1,03 promile alkoholu,“ uvedl Daněk.

Obklíčeni pořádkovou jednotkou

Od desáté večer pak přišly na řadu Letenské sady. „Ve spolupráci se speciální pořádkovou jednotkou, policisty z místních oddělení, kriminalisty a psovody byla obklíčena část parku za kyvadlem, kde se v posledních týdnech scházejí skupiny mladistvých a zaznamenali jsme tam zvýšený počet protiprávního jednání,“ vylíčil Daněk.

Přítomní se museli legitimovat a ti, jimž nebylo 18 let, podstoupili dechovou zkoušku.

„Pozitivní ji mělo 35 z nich, kdy největší naměřenou hodnotu měla sedmnáctiletá dívka, a to 2,17 promile. Pro tu musela vzhledem k její opilosti přijet rychlá záchranná služba. Nejmladším podnapilým byl pak teprve čtrnáctiletý hoch, který nadýchal 1,5 promile alkoholu,“ popsal Daněk s tím, že podnapilí skončili na místním oddělení policie, kde si je museli vyzvednout zákonní zástupci.

„Policisté budou zjištění oznamovat na orgán sociálně právní ochrany dítěte,“ dodal.

Akci zopakují

V rámci kontrol bylo také nalezeno několik lahví alkoholu bez kolku, byl přistižen jeden řidič pod vlivem alkoholu nebo byly vypátrány dvě hledané osoby.

„Vzhledem k výsledkům akci v blízké době na Letné zopakujeme,“ uzavřel Daněk.

Zátah byl součástí pravidelné celorepublikové akce HAD (hazard, alkohol, děti).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám