Hlavní obsah

Policie chytila muže, kteří na jaře vykradli zámek Orlík

Novinky, Petr Nový
Orlík

Jihočeští kriminalisté v pondělí zadrželi trojici mužů, kteří jsou podezřelí, že letos na jaře vykradli zámek Orlík. Dva z nich by měli být během úterý obviněni z krádeže vloupáním. Zloději ze zámku odnesli hlavně historické zbraně.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Zámek Orlík

Článek

Informaci o zadržení podezřelých mužů z Příbramska potvrdil v úterý Novinkám mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Muži podle odborných odhadů způsobili při vloupání škodu kolem sedmi miliónů korun.

"Kriminalisté dosud nalezli a zajistili zlomky lupu, kterého se pachatelé při vloupání zmocnili. Na stopu pachatelů s bohatou trestní minulostí, přivedly vyšetřovatele především stopy zajištěné na místě činu," řekl mluvčí policie.

V případě odsouzení hrozí pachatelům trest ve výši deseti let za mřížemi.

Loupež se odehrála 12. dubna, kdy lupiči s pomocí přinesených žebříků vnikli na terasu zámku, rozbili skleněnou výplň okna a odstranili mříž. V samotném zámku pak překonali několik dveří a kradli ve čtyřech místnostech s vystavenými exponáty.

Zámek Orlík je od roku 1802 sídlem orlické větve rodu Schwarzenbergů. Jsou v něm umístěny bohaté sbírky loveckých zbraní a trofejí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám