Hlavní obsah

Policie chytila dvě party propichovačů pneumatik z Balkánu

Právo, Miroslav Homola

Kriminalistům z Brna se ve spolupráci s kolegy z dálničního oddělení podařilo odhalit a zadržet dvě skupiny kosovských Albánců, kteří okrádali řidiče aut po předchozím propíchnutí pneumatiky. Hlavní aktéři skončili ve vazbě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Už koncem října zadrželi kriminalisté prvního pachatele - třiačtyřicetiletého muže, kterému prokázali dva případy krádeže věcí z vozidla poté, co jeho řidiči propíchnul pneumatiku. Scénář byl v obou případech stejný. Pachatel vždy v nočních hodinách propíchnul pravou zadní pneumatiku vytipovaného vozu nejčastěji na benzinové čerpací stanici. Řidič s poškozeným kolem z benzínky odjel pokračovat v cestě po dálnici D1, kde si v průběhu jízdy všiml ucházející pneumatiky a zastavil v odstavném pruhu, aby kolo vyměnil," uvedla policejní mluvčí Petra Vedrová.

Toho využili zloději, kteří zastavili poblíž. Jeden z nich se nepozorovaně přiblížil k nepojízdnému vozu. Následně stačilo už jen vzít na sedadlech volně položenou peněženku nebo příruční tašku.

Muž měl podmínku do roku 2016

Jak mluvčí doplnila, poškozené řidiče si třiačtyřicetiletý Albánec tipoval natolik dobře, že mu tyto dva skutky vynesly 2,4 miliónu korun. Jeden z okradených totiž zrovna ve vozidle převážel v hotovosti téměř devadesát tisíc eur (přes 2,2 miliónu korun).

Kriminalisté následným šetřením zjistili, že zadržený cizinec už byl v minulosti několikrát odsouzen za majetkovou trestnou činnost a aktuálně byl po podmínečném propuštění z vězení ve zkušební době až do roku 2016.

Vyšetřovatel jej obvinil z krádeže i neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Za to mu hrozí trest odnětí svobody až na osm let. Na verdikt soudu si počká ve vazbě.

Půl miliónu v kabelce

Další skupinu podezřelých, kteří na výše popsaném pachateli fungovali zcela nezávisle, kriminalisté zadrželi v průběhu listopadu. Jednalo se o tři muže z Albánie.

Této skupince prokázali kriminalisté minimálně osm případů krádeží věcí z vozidla po předchozím propíchnutí pneumatiky. Poškozené si tipovali zejména na parkovištích poblíž poboček bankovních ústavů, kde sledovali osoby vybírající hotovost z bankomatů. Tam i propíchli jednu z pneumatik a oběti se nenápadně drželi až do té doby, kdy zastavil, aby zjištěnou závadu odstranil.

Řidiči bohužel nechávali svá vozidla odemčená a vůbec si nevšimli, že se k nim přiblížil cizí člověk a z auta jim odcizil hotovost a cennosti. Tímto způsobem si skupinka pachatelů přišla na téměř 1,5 miliónu korun. Největším jejich úlovkem bylo odcizení kabelky z vozidla BMW na jedné z brněnských benzínek. V tašce bylo více než půl miliónu korun v hotovosti.

Dva muži jsou stíháni na svobodě, nejaktivnější z nich je ve vazbě. Podle způsobu páchání trestné činnosti se takzvaní „píchači“ popsaných skutků dopouštěli od prosince loňského roku. Vybírali si hlavně cizince a luxusnější vozy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám