Hlavní obsah

Policisté v Teplicích trestný čin nespáchali, uvedla inspekce

• Aktualizováno
Právo, Novinky, mar, jas

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v policejním zákroku, po němž zemřel v sanitce v Teplicích zadržený muž, nespatřuje trestný čin. Nebude proto nyní proti zasahujícím policistům zahajovat úkony trestního řízení.

Zákrok v Teplicích

Článek

Po prostudování veškerých dostupných podkladů včetně obrazových záznamů a předběžných výsledků pitvy nebude GIBS zahajovat úkony trestního řízení. „Záležitost i nadále budeme sledovat z veřejně dostupných zdrojů a také se budeme průběžně seznamovat s novými policejními materiály,” uvedla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Babiš a Hamáček stojí za policisty 

Muž zemřel v sanitce poté, co proti němu zasáhla policie. Ta vyloučila, že by úmrtí nastalo kvůli zákroku, a vyloučila to také pitva. Muž byl pod vlivem drog a příčinou úmrtí bylo patrně předávkování.

Na sítích se objevilo další video ukazující chování muže před zásahem v Teplicích

Krimi

Veřejnost se o zákroku dozvěděla poté, co se na sociálních sítích objevilo amatérské video. Je z něj patrné, že se muž vzpíral a křičel a policisté proti němu použili donucovací prostředky. Případ řeší i vnitřní odbor kontroly policie.

Podporu zasahujícím policistům ve středu vyjádřil premiér Andrej Babiš (ANO) nebo ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Přístřešek (na snímku z 22. června 2021) pod čtyřproudou silnicí v Teplicích, kde přebýval muž, proti němuž zasahovala policie a který poté zemřel v sanitce. Soudní pitva vyloučila souvislost úmrtí s policejním zákrokem.

„Pokud někdo ničí auta, je agresivní, a jednoho policistu dokonce pokouše, tak nemůže čekat, že s ním budou zacházet v rukavičkách. Soudní pitva navíc jasně dokázala, že nezemřel kvůli zákroku policie,“ uvedl Babiš na Facebooku.

„Je to smutné, ale normální slušný člověk se jen těžko dostane do podobné situace. Děkuji teplickým policistům za jejich práci, neměli to jednoduché,“ dodal.

Šéf německé romské rady předal kvůli Teplicím českému velvyslanci dopis pro Hamáčka

Zahraniční

„Celá věc je v šetření odboru vnitřní kontroly policie, nicméně za mě platí mé prohlášení a vyjádření podpory zasahujícím policistům,“ konstatoval pro ČTK Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám