Hlavní obsah

Policejní šéf Kolář zvažuje rezignaci

PRAHA

Policejní prezident Jiří Kolář si podle všeho chystá půdu pro svůj odchod z čela policejního prezidia. Minulý týden totiž uvedl, že se cítí unaven. To by mohlo nasvědčovat faktu, že Kolář se připravuje sám odejít po šesti letech z funkce.

Foto: Stanislava Dvořáková

Atletickou událostí roku 2016 v Ústí nad Orlicí se stalo konání mistrovství ČR v družstev mužů a žen v atletice.

Článek

Podle informací z policejních kuloárů by Kolář mohl funkci skutečně opustit hned po Novém roce, a to tak, aby rezignace nevypadala vynuceně, například jako důsledek různých policejních afér. Nejnověji způsobil šok případ, v němž jako spoluorganizátoři únosů, vydírání či vražd působili i bývalí detektivové útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

"Jsem už unavený z atmosféry neustálé skandalizace policie, a to i ve věcech, které nejsou reálné," přiznal v neděli Kolář v debatě ČT Otázky Václava Moravce. Připustil i to, že "sešrotovat" by ho mohly aféry policistů. Je ale podle svých slov rozhodnut pokračovat v odhalování jejich zločinů, jinak by veřejnost policii nevěřila.

Působil odevzdaně

Ministr vnitra František Bublan minulý týden v rozhovoru pro Právo řekl, že policejního prezidenta si velmi váží pro jeho kvality. Stejnou formulaci použil ve čtvrtek i před poslanci výboru pro obranu a bezpečnost.

Kolář v neděli podotkl, že po šesti letech na vrcholu policejní pyramidy by žádné své rozhodnutí nezměnil. "Nemám co přehodnocovat," uvedl.

Policejní prezident ale při tom působil odevzdaně. Dokonce by byl smířen i se svým odstoupením, jak po něm volá stínový ministr vnitra Ivan Langer. "Pokud se pan ministr rozhodne učinit personální změny, tak ať to klidně udělá," poznamenal Kolář.

Propadl rutině?

Důvěryhodné zdroje tvrdí, že Kolář je sice dobrý právník a policista, nicméně fakticky již prezidiu nevládne. Prohlašují o něm, že za dobu svého působení ve funkci propadl stereotypům a rutině, které v současné situaci mohou být na překážku efektivitě policejní práce.

Je možné, že Kolář u policie neskončí a mohl by v budoucnu přednášet na Policejní akademii. Zdroje Právu potvrdily, že o Kolářově odvolání uvažoval již v minulosti bývalý ministr vnitra a dnešní premiér Stanislav Gross, avšak z politických důvodů k tomuto kroku nikdy nesáhl.

Gross stojí za Kolářem

Nyní se za Koláře Gross veřejně vzal, a to po lavině kritiky kvůli gangu, který byl pozatýkán i s bývalými policisty.

V otázce možné Kolářovy rezignace zastává obdobný názor jako ministr Bublan, který k ní nevidí důvod. "Když jsme zvolili politiku, že problémy se nebudou zametat pod koberec, potom by bylo špatné demotivovat špičky policie tím, že skončí, když se nějaký problém objeví," odpověděl Gross v sobotu ve Špindlerově Mlýně na otázku Práva, zda Kolářovou židlí nezatřesou nedávné skandály. K nim se řadí i třeba kauza vysoce postaveného policisty, který zásoboval podsvětí citlivými informacemi.

Gross varoval, že policisté by mohli ztratit motivaci a problémy naopak tutlat. "Samotný Kolář záležitost důsledných prověrek policistů inicioval," ocenil policejního prezidenta premiér.

Anketa

Měl by policejní prezident Jiří Kolář rezignovat?
ano
60,3 %
ne
39,7 %
Celkem hlasovalo 988 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám