Hlavní obsah

Policejní psovod zachránil muže před utonutím v řece Moravě

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Policejní psovod zachránil ve středu odpoledne v Olomouci před utopením v řece Moravě muže. Stejný policista, podle informací Práva Jaroslav Vávra, zachránil už v minulosti život dalším třem lidem.

Foto: Policie ČR

Muže, který tonul v řece, naložil policejní psovod spolu s hasiči do jejich člunu.

Článek

„Policisté ve středu odpoledne vyjížděli na Masarykovu třídu, kde se měl v řece Moravě podle telefonického oznámení nacházet tonoucí se muž. Oznamující žena si nejdříve všimla plovoucího batohu na hladině. Za okamžik spatřila ve vodě i muže, kterému se podařilo dostat ke břehu, kde se chytil kamenné zídky,“ řekla Právu ve čtvrtek policejní mluvčí Lenka Vanková s tím, že muž spadl do řeky bez cizího zavinění.

Foto: Policie ČR

Policejní psovod, který má na svém kontě záchranu již několika životů.

Jako první podle ní na místě, kde je koryto Moravy sevřeno kamennými zdmi, zasahoval policejní psovod. „Pomocí lana se mu podařilo spustit až k tonoucímu. Muže v řece pak přibližně dalších patnáct minut jistil lany při břehu a poskytoval mu psychickou podporu,“ uvedla mluvčí.

Na místo se pak dostavili se záchranným člunem hasiči, kteří do něj společně s policistou muže naložili, dopravili do bezpečí a předali do péče přivolaným záchranářům. Ti jej převezli k dalšímu vyšetření do Fakultní nemocnice v Olomouci.

Podobný případ před 15 lety

U policejního psovoda Jaroslava Vávry se nejednalo o první případ zachráněného života. Již před patnácti lety v zimě se mu i s jeho služební fenkou Gemou podařilo zachránit život dívence, která uvázla v patnáctistupňovém mrazu ve zledovatělých skalách v Radíkově poblíž Olomouce.

„Letos v únoru se mu rovněž během služby podařilo v Olomouci na soutoku řeky Moravy s Bystřičkou z vody vytáhnout tonoucího člověka. Jeho obětavé pomoci i v době mimo službu se dostalo rovněž muži, který o prázdninách před třemi lety tonul v prostějovském aquaparku,“ připomněla Vanková s tím, že za středeční záchranu lidského života převezme policejní psovod ocenění z rukou ředitele Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám