Hlavní obsah

Policejní provokace zašla příliš daleko, soud osvobodil výrobce bomb

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Až za hranici zákona zašla policie ve snaze vyprovokovat zbrojíře Pavla Uherčíka z Tachovska k páchání trestné činnosti. Kvůli tomu Krajský soud v Plzni v pondělí jednatřicetiletého muže zprostil obvinění z toho, že vyrobil a prodal nastrčenému policejnímu agentovi s krycím jménem Pavel Gabriel speciálně upravené zbraně a dvě bomby s dálkovým odpalováním přes mobilní telefon.

Článek

„Aktivita policisty přerostla únosnou mez, kdy v případech předstíraného převodu by naopak měla být aktivita na osobě, která věci prodává. V tomto případě to byl ale právě Gabriel, který na obžalovaného vyvíjel tlak,“ uvedl předseda senátu František Pokorný.

Uherčíka ale trest úplně neminul. Soud mu dal dvouletou podmínku za to, že policejnímu agentovi načerno prodal semtex, několik pistolí a munici. „To bylo na samém počátku vyšetřování, kdy se policisté snažili rozkrýt trestnou činnost a schopnosti obžalovaného. Ten sám uvedl, že tady na něho nikdo netlačil,“ konstatoval Pokorný.

Uherčíka před šesti lety policistům udal někdo z podsvětí s tím, že nabízí neevidované zbraně. Tak na něho nasadili volavku.

Obviněný potřeboval peníze a bál se 

„Potřeboval jsem peníze, abych mohl pokračovat ve vývoji speciální sportovní rychlopalné pistole vlastní konstrukce, která na trhu chybí. Gabriel tvrdil, že má kontakty na různých místech a že mi pomůže se schválením prototypu mé pistole státní zkušebnou a potom i s jejím prodejem,“ vypověděl před soudem Uherčík. Přiznal, že s Gabrielem několik kšeftů provedl.

Na jedné z dalších schůzek projevil agent zájem o nálože odpalované na dálku. „Neřekl mi, k čemu je chce. Jen se obecně zmínil o nějakém zastrašení dlužníků. Nejprve jsem mu nabídl bombu, kam jsem pouze na oko nastrkal různé komponenty. Rozkřikoval se, že je to průser, že to myslí vážně. Doufal jsem, že se nestane nic hrozného. Zaplatil předem a já začal na ostré pumě pracovat,“ pokračoval zbrojíř s tím, že jak postupně narůstal Gabrielův tlak, měl z něho čím dál větší strach a bál se už z obchodu couvnout.

Falešný Gabriel si při výslechu skoro na nic nevzpomněl. „Nedokázal vůbec popsat, jakým způsobem setkání s obžalovaným probíhala,“ uvedl soudce.

Detektivové z Útvaru pro boj s organizovaným zločinem zatkli Uherčíka v polovině roku 2004. Společně s ním skončilo ve vazbě dalších pět lidí, kteří měli zbrojíři s kompletací nástražných systémů pomáhat. Ty ale soud zprostil obžaloby s tím, že jejich jednání není trestným činem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám