Hlavní obsah

Policejní prezident Kolář: riziko pro policisty bude vždy

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRUTNOV

Míra rizika pro policisty, kteří vykonají hlídkovou službu na silnicích bude tak vysoká, jaké bude chování řidičů, prohlásil v Trutnově policejní prezident Jiří Kolář. Řekl to po pátečním pohřbu 38letého Karla Ullmana, jehož v neděli zabil opilý řidič.

Foto: Jiří Smutný

Křižovatka nabízí ucpanou trasu objet, ale nikomu se nechce zajíždět

Článek

"O změně metodiky neuvažujeme," odpověděl Kolář na dotaz Práva, zda policejní úředníci připravují opatření k posílení bezpečnosti policistů na silnici. "Děláme vše proto, abychom tato rizika minimalizovali," dodal Kolář.

"Jde o hroznou událost, která mne mrzí," těžko hledal slova ministr vnitra František Bublan. "Pokud je mi známo, policista se choval správně. Možná kdyby se nechoval správně, tak se to nestalo," podotkl Bublan.

Řidič byl opilý

Ullman, do kterého plnou rychlostí najel vozem Honda Civic 39letý Zdeněk Motejlek, kontroloval spolu s kolegou v neděli nad ránem vozidla projíždějící Svobodu nad Úpou na Trutnovsku. Policista se snažil řidiče zastavit při středu vozovky na opačné straně hlídkového stanoviště. Řidice, jemuž policie naměřila 1,3 promile alkoholu, našel policejní pes krátce po činu zahrabaného v seníku v nedalekém Rudníku, kde bydlel. Soudce jej vzal posléze do vazby.

Vinu podle policisty, který si přál zůstat v anonymitě, mohl nést i často používaný způsob, kdy jediná hlídka staví v noci vozidla v obou směrech. "Jeden z policistů potom v kritické chvíle nemůže účelně jistit druhého. "Zůstává však na vlastním posudku hlídky, jak situaci na místě vyhodnotí. Žádný předpis to nevymezuje," poznamenal policista.

"Hlídka v tomto případě situaci vyhodnotila dobře. Nic nebylo zanedbáno včetně výběru místa na pouličními lampami dobře osvětleném rovném úseku vozovky," řekl trutnovský policejní ředitel Ivan Bílek. "Jde nám o kvalitu práce policistů v počtu podchycených přestupků, nikoliv o kvantitu kontrolovaných vozů," podotkl Bílek.

Nadporučíka Ullmana, který zřejmě jako první policista v republice zahynul na silnici za podobných okolností, přišly vyprovodit desítky kolegů. "Dotklo se to skutečně snad každého z nás," řekl jeden z nich, který jako řada ostatních neskrýval slzy, za něž se tentokrát nestyděl.

Reklama

Výběr článků

Načítám