Hlavní obsah

Policejní manévry na Ruzyni: z Ruska dorazilo jaderné palivo pro reaktor v Řeži

Novinky, Ondřej Kořínek, Jiří Forman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V noci na pátek přistálo na pražském letišti Václava Havla letadlo z Novosibirsku, které přivezlo jaderný materiál do výzkumného ústavu v Řeži u Prahy. Převoz provázela přísná bezpečnostní opatření, auta doprovázeli policisté ze speciální jednotky.

Převoz jaderného materiálu Video: Novinky

 
Článek

Letadlo přistálo v noci na letišti a jaderný náklad byl přeložen do připravených automobilů za dohledu speciální zásahové jednotky Policie ČR.

Nízko obohacené palivo typu IRT-4M přivezl letoun IL-76. Pochází přímo ze závodu na výrobu jaderného paliva v Novosibirsku. Následně bylo převezeno do společnosti Centrum výzkumu Řež, které se nachází v areálu Ústavu jaderného výzkumu (ÚVJ), a provozuje dva výzkumné reaktory LR-0 a LVR-15.

„Mohu vám pouze potvrdit, že policisté v noci doprovázeli převoz jaderného materiálu, ale žádné další informace nemohu zveřejňovat, protože jde o utajenou záležitost,“ reagovala na dotaz Novinek mluvčí policejního prezidia Zuzana Součková.

Výzkumná a vědecká společnost ÚJV Řež se zabývá využitím jaderných technologií v různých oborech. Spolupracuje s jadernými elektrárnami Temelín a Dukovany, kterým přispívá ke spolehlivému provozu a bezpečnému nakládání s jadernými odpady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám