Hlavní obsah

Policejní důstojník se zpovídá z nelegálních metod

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Z neoprávněné domovní prohlídky, spojené s vyhrožováním, se od pondělí u Okresního soudu v Ostravě zpovídá 38letý policejní kapitán Lumír Chovanec. Podle obžaloby bez povolení soudu hledal ukradené peníze v rodinném domku ve Slezské Ostravě. Přestože proti němu stojí několik svědků, obžalovaný důstojník vše popírá.

Foto: Petr Hejna
Článek

Policie 1. prosince 2003 zatkla Lucii Sičovou, kterou podezírala, že okradla svou známou o patnáct tisíc korun. Zatímco dva policisté ženu vyslýchali na služebně, obžalovaný Chovanec, který v té době šéfoval kriminalistům ve Slezské Ostravě, se měl do domku vrátit a prohledávat ho.

"Říkal, že když mu prohlídku neumožníme, přijde se soudním povolením a prohledá nám celý byt," vypovídal u soudu manžel Sičové, která byla obžaloby z krádeže loni zproštěna. Dodal, že policista při prohlídce navíc vyhrožoval umístěním dvou dětí v dětském domově. "Babičce také řekl, že pokud nám dá peníze, které má ušetřené na pohřeb, už se nebude nic vyšetřovat," vypověděl u soudu mladý muž.

Obžalovaný: Sičová nemluví pravdu

Stejně vypovídala i stará žena, ta ale před několika týdny zemřela, a tak soudkyně pouze přečetla její výpověď. Lucie Sičová u soudu řekla, že ji policisté na služebně vyslýchali asi devět hodin. "Navíc mi odepřeli právo na advokáta. Řekli, že se moc dívám na americké filmy a nemám na něj nárok," řekla žena u soudu.

Obžalovaný policista tvrdí, že Sičová nemluví pravdu a v jejím domě ve Slezské Ostravě nikdy nebyl. "O vyšetřování toho případu jsem se dozvěděl až o několik měsíců později a tu ženu jsem do té doby nikdy neviděl," vypověděl kriminalista s tím, že se ho Sičová snaží jen očernit. "Celou dobu působila nedůvěryhodně a evidentně lhala. Chtěla využít každého způsobu, jak se vyvinit," řekl policista na adresu Sičové.

Ztracený důkaz

Podle žalobce je ale proti Chovancovi dostatek důkazů. Případ navíc provází řada nejasností, například letos v lednu se z archivu ztratil jeden z řady důkazů, které by mohl pomoci Chovance usvědčit. Jde o část spisu proti Lucii Sičové, jejž si vyzvedla ostravská policistka a už ho nevrátila zpět.

"Už si nevzpomíná, komu dokument předala," řekl státní zástupce Alois Dlouhý. Dodal, že postupem policistky se již zabývala i inspekce ministra vnitra, která navrhla ženu kázeňsky potrestat. Kvůli potřebě výslechu dalších dvou svědků soudkyně hlavní líčení odročila na konec dubna, kdy by mohl být vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám