Hlavní obsah

Polednová by mohla být za tři měsíce propuštěna z vězení

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světlá nad Sázavou

Nejstarší česká vězeňkyně Ludmila Brožová-Polednová (89) by mohla už za tři měsíce předčasně opustit vězení ve Světlé nad Sázavou, kde si druhým rokem odpykává tříletý trest za podíl na justiční vraždě političky Milady Horákové.

Foto: Petr Horník, Právo

Ludmila Brožová-Polednová v reálu věznice a na archivní fotografii

Článek

Sama však podle středečního vyjádření svého advokáta Vladimíra Kováře o podmínečné propuštění, na které má nárok, požádat zatím nechce. Odsouzený za vraždu může podle starého i nového trestního zákona požádat o podmínečné propuštění po odpykání dvou třetin svého trestu.

„Vzhledem k tomu, že ho nastoupila 19. března 2009, uplynou dvě třetiny z jejích tří let 19. března příštího roku,“ upřesnil pražský městský soudce Petr Braun, který Polednovou jako první uznal vinnou z podílu na vraždě Horákové v rámci zinscenovaného politického procesu z roku 1950.

Doplnil, že o případné žádosti by rozhodoval soud místně příslušný věznici ve Světlé, tedy Okresní soud v Havlíčkově Brodě. Nicméně zřejmě k tomu vůbec nedojde.

„Ona nežádala ani o milost, ani o amnestii, takže nevím, zda bude chtít žádat o podmínečné propuštění. Chce jen spravedlivý rozsudek, proto spíš čeká na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, kam jsme podali stížnost. Tamní soud už si vyžádal od české strany informace o případu, které má dodat v lednové lhůtě,“ řekl ve středu Kovář.

Obhájce je prý s Polednovou v kontaktu prostřednictvím jejích příbuzných, jež nejstarší odsouzenou v ČR pravidelně navštěvují. Někdejší dělnická prokurátorka je podle aktuálních informací Práva v současnosti zdravá a v pořádku, bez vážnějších komplikací, i když ona sama před časem v rozhovoru pro Magazín Práva přiznala, že téměř nevidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám