Hlavní obsah

Pohřební služba ve Žďáru nechala zbít sanitáře, nedohazoval zakázky

– ŽDÁR NAD SÁZAVOU
Právo, Jana Pechová

K mafiánským praktikám v konkurenčním boji na způsob sicilského vzoru sáhli v jedné žďárské pohřební službě. Zaměstnance patologie, který odmítl spolupracovat při "dohazování" zakázek, totiž nechal manažer nově působící firmy surově zbít, aby na jeho funkci uvolněnou dlouhodobou pracovní neschopností nasadil svého člověka.

Článek

Manažer je ve vazbě a jeho donašeče vyšetřují policisté na svobodě.

Žďárští kriminalisté o případu, který se stal letos 25. března, informovali až nyní. „Až do loňska provozovaly na Žďársku činnost tři pohřební služby, které měly území v podstatě rozdělené, takže s nějakým nátlakem jsme se tu nesetkali,“ ochotně popsal Právu okolnosti případu primář patologie novoměstské nemocnice Jan Brázdil.

Situace se změnila loni příchodem nové pohřební služby. Její 32letý šéf, trvale hlášený na Chrudimsku, se začal opakovaně obracet na 54letého sanitáře novoměstské patologie a zprvu nejrůznějšími nabídkami a poté i výhrůžkami se snažil muže donutit, aby mu poskytoval informace o zesnulých a pozůstalým nabízel služby zmiňované firmy.

„Sanitář ale vytrvale argumentoval tím, že podobné praktiky jsou v nemocnici zakázané,“ shrnul vyšetřovatel případu. Vykutálenému manažerovi definitivně došla trpělivost a na 25. března najal dva maskované muže, kteří sanitáře ráno před cestou do práce zbili železnými tyčemi.

Nový zaměstnanec se "polepšil"

Zranění neúplatného patologa si pak vyžádalo několikaměsíční léčení.

„Nic jsme netušili, nikomu se nesvěřil a nepodal ani trestní oznámení, ačkoli je to bývalý policista. Ony taky všechny ty kontakty byly jen ústně,“ naznačil primář Brázdil křehkou hranici mezi zákonem a praxí.

Nemocného sanitáře záhy ochotně zaskočil 22letý mladík a spolupráce s pohřební službou začala košatět. „Až do 25. března měla dotčená firma z novoměstské patologie tři pohřby, od nástupu mladíka až do jeho červnového odchodu dvaadvacet. Po něm zájem pozůstalých opět rapidně poklesl. V rámci vyšetřování jsme navíc zjistili, že náhradní sanitář v této pohřební službě pracoval,“ uvedl kriminalista.

Sbíhající se nitky případu vedly až k umístění manažera pohřební služby do vazby. V ní od července čelí obvinění z trestných činů vydírání a podplácení a zorganizování těžkého ublížení na zdraví.

Díky informačnímu embargu se podařilo zajistit řadu závažných svědectví o manažerském počínání zadrženého. A tomu, ač zatím všechno odmítá, hrozí až deset let odnětí svobody, neboť již byl v minulosti trestně stíhán za vydírání se zbraní.

„Pozůstalí už nepřijdou s naším oddělením do kontaktu a na odděleních, kde jejich blízcí zemřou, dostávají leták s podrobnými informacemi o zařizování posledních věcí. Samozřejmě jsme zdůraznili zaměstnancům, kam se obrátit, pokud by po nich někdo takové informace chtěl,“ dodal primář patologie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám