Hlavní obsah

Podvodník, který si zapálil dům, se policistům vysmíval

Novinky, Ondřej Kořínek
Mladá Boleslav

Co jsou lidé schopni udělat pro peníze, se přesvědčili středočeští kriminalisté, kteří vyšetřovali dva požáry rodinného domu. V prvním případě majiteli policie nic nedokázala, ve druhém se už tolik radovat nemohl a nakonec se přiznal ke dvěma pojistným podvodům. Škoda se vyšplhala na více než milión.

Foto: HZS Zlínského kraje

Ilustrační foto

Článek

„Poprvé se trestného činu pojistného podvodu dopustil přibližně před rokem, když si během rodinné oslavy zapálil podkroví svého domu. Hned druhý den oznámil požár své pojišťovně a po likvidaci pojistné události mu pojišťovna vyplatila téměř půl miliónu korun,“ uvedl k začátku případu mluvčí policie David Schön.

Kriminalistům se celá událost spojená s 39letým mužem z Bezna na Mladoboleslavsku nezdála, ale neměli dostatek důkazů, aby muže z čehokoliv obvinili. Muž to věděl a policistům se celou dobu vysmíval.

Po druhém požáru se přiznal

Když muži zřejmě došly vyplacené peníze, rozhodl se získat letos v létě další. Na akci si najal svého příbuzného, kterého na konci června přivezl k sobě domů. Za podpálení domu měl dostat několik desítek tisíc korun. Plameny způsobily škodu za 600 tisíc korun a podvodník se obrátil na pojišťovnu, aby mu vyplatila pojistku.

„K výplatě pojistného však už nedošlo. Ve středu se údajně poškozený muž dostavil k výslechu, při kterém se pod tíhou důkazů přiznal, že si zapálení domu objednal a nakonec i k tomu, že rok starý požár založil sám,“ konstatoval mluvčí s tím, že muž spáchal i několik úvěrových podvodů a zastavil také zapůjčenou pilu.

Škodu detektivové vyčíslili na 1 150 000 a vychytralého muže obvinili z trestných činů pojistný podvod, zpronevěra a podvod. Stejně dopadl i stejně starý příbuzný. Oběma hrozí až osmileté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám