Hlavní obsah

Podvodník Kohout půjde na šest let do vězení

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Ústecký krajský soud poslal definitivně na šest let do vězení podvodníka a organizátora protiromských demonstrací na Šluknovsku Lukáše Kohouta. O rok tak zmírnil trest, který Kohoutovi za podvody loni uložil děčínský okresní soud. Trest je pravomocný, Kohout může podat jen dovolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Lukáš Kohout u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Kohout založil několik sdružení a jejich jménem měl objednávat kancelářskou techniku a další zboží, za které neplatil. Řady činů se měl dopouštět se svým známým Romanem Razákem, který byl na podzim odsouzen děčínským soudem ke čtyřem rokům vězení a trest si již odpykává.

U Kohouta byla škoda vyčíslena na více než půl miliónu korun, u jeho komplice byla ještě vyšší. Vystupovali v řadě případů pod smyšlenými jmény, objednávali kancelářský nábytek, kopírky, tiskárny, kancelářské zboží i nápojové automaty. Většinu věcí prodali. Když se firmy nedočkaly úhrady faktur, začaly v roce 2013 podávat trestní oznámení.

Sedmiletý trest byl nepřiměřený

Kohout sám několik skutků před soudem přiznal. „Ano, sdružení jsem založil, úmyslem ale nebylo, aby s tím byla páchána trestná činnost,“ řekl Kohout. Kvůli škodě přesahující půl miliónu korun mu hrozily dva roky až osm let vězení.

Podle odvolacího senátu pokud by nebyl nutný souhrnný trest, dostal by Kohout zhruba pět let. „Uložen byl souhrnný trest ve výši šest let, sedmiletý trest byl příliš nepřiměřený,“ řekl předseda odvolacího senátu Jan Chocholatý.

V rejstříku trestů má již pět záznamů. Poslední trest dostal zhruba před 14 dny, kdy ho za podvodné prodeje telefonů poslal ústecký odvolací soud na 10 měsíců do vězení. Právě tento trest byl započítán do nynějšího souhrnného trestu. Kohouta čekají ale ještě další soudy. Měl by si také odpykat zbytek dřívějšího trestu, z něhož byl podmíněně propuštěn.

Kohout se před lety vydával za asistenta někdejšího sociálnědemokratického ministra zahraničí Jana Kavana. Objednával si na účet Poslanecké sněmovny letenky do zahraničí. Na Šluknovsku v době nepokojů v roce 2011 pořádal řadu demonstrací. Nyní je kvůli obavám z útěku od loňského podzimu ve vazební věznici.

Reklama

Související témata:

Související články

Lukáš Kohout dostal sedm let za podvody

Okresní soud v Děčíně odsoudil Lukáše Kohouta na sedm let do vězení za podvody, uvedla v úterý televize Nova. Kohout se svým společníkem podle televize na...

Výběr článků

Načítám