Hlavní obsah

Podvodníci žádali o covidové kompenzace. Získali 700 tisíc

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Využít koronavirové pandemie se pokusil osmatřicetiletý podvodník podnikající v pohostinství spolu se svou čtyřiadvacetiletou družkou. Ze státní pokladny chtěla dvojice z Jablonecka na neoprávněných kompenzacích získat až deset milionů korun. Podařilo se jí dostat 700 tisíc, než na ni přišla policie.

Zadržení podvodníka, který podával žádosti o proplacení bonusůVideo: Policie ČR

 
Článek

Napříč celou republikou si podávali žádosti o vyplacení kompenzačního bonusu na jména existujících firem na některý ze svých více než třiceti bankovních účtů. Jejich podvod v době nouzového stavu odhalili úředníci spolu s policisty.

„Obě osoby podávaly nejrůznějším správcům daně napříč celou republikou fiktivní žádosti o vyplacení kompenzačních bonusů určených podnikatelům ke zmírnění dopadů koronavirové pandemie. Přišli si na sedm set tisíc korun, dalších deset milionů korun jim díky kontrolním mechanismům správce daně nevyplatil,“ sdělil vedoucí odboru hospodářské kriminalisty PČR Zlínského kraje František Urbánek.

Poslanci odklepli bonus pro dohodáře

Domácí

Obvinění si tipovali podnikatele přes ARES či obchodní rejstřík z různých krajů. Z těchto veřejně dostupných zdrojů zjistili potřebné identifikační údaje a bez vědomí zneužitých firem pak podávali jejich jménem fiktivní žádosti.

„Od poloviny dubna do konce července podali obvinění 256 těchto žádostí,“ podotkl Urbánek. Z poloviny se jednalo o konkrétní společnosti a z druhé poloviny o jednotlivé osoby samostatně výdělečně činné.

Družka byla propuštěna

Pro tento účel si založili přes třicet bankovních účtů a také množství e-mailových adres. „To vše bez vědomí subjektů, jejichž jména zneužili,“ doplnil náměstek krajského policejního ředitele Jaroslav Kučera. Získané peníze poté dvojice prohýřila v hernách přes osobní herní účet nebo používala k úhradě běžných životních nákladů.

Muž nenahlásil krádež dokladů. Někdo si na ně vzal úvěr, mobil a kompenzační bonus

Krimi

Oba podvodníky zadrželi kriminalisté v úterý v rodinném domě na Jablonecku. Starší muž pochází z Moravskoslezského kraje, jeho družka z Libereckého kraje. Při domovní prohlídce objevili řadu důkazů, například elektronické přístroje a listinné materiály, zejména pak jednotlivé originály žádostí o poskytnutí kompenzačního bonusu.

Oba jsou nyní obviněni z podvodu, za což jim hrozí až desetileté vězení. Žena se k činu doznala a byla propuštěna z vazby. V té naopak stále zůstává její partner. Zda budou vyšetřovatelé a státní zástupce na jejich případ pohlížet i s přísnějším posouzeních jejich činu při stavu nouze, dosud není jisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám