Hlavní obsah

Podvodníci s mědí připravili stát o 400 miliónů

Zlín
Aktualizováno

Policisté ze speciálního týmu Kobra obvinili 16 lidí a tři firmy kvůli krácení daně při obchodech s mědí a dalšími surovinami. Škodu vyšetřovatelé vyčíslili na 400 miliónů korun. Tři obvinění jsou Slováci. Novinářům to na čtvrteční tiskové konferenci řekl šéf protikorupční policie Jaroslav Vild.

Foto: Policie ČR

Nalezený materiál

Článek

Trestné činnosti se údajně dopouštěli od roku 2012, Kobra ji prověřovala na základě podnětu Finančního analytického útvaru ministerstva financí.

Pachatelé údajně dováželi měď, nikl a zinek do Zlínského kraje především ze Srbska a z Ruska. Z Česka je pak zdánlivě vyváželi do dalších států Evropské unie, ačkoliv kov reálně zůstával v ČR a pachatelé jej přeprodávali v účelově založených řetězcích.

Foto: Policie ČR

Nalezený materiál

Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě, tři z nich jsou Slováci. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Obviněným hrozí až deset let vězení, přičemž sazba se může ještě o třetinu zvýšit, protože pachatelé podle kriminalistů působili jako organizovaná zločinecká skupina.

Speciální jednotka pro boj proti daňovým únikům Kobra je útvar složený z policistů, celníků a specialistů finanční správy. Funguje od loňského června a za první rok existence podle policie zabránila daňovým únikům za 1,9 miliardy korun a obvinila přes 200 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám