Hlavní obsah

Podvodné nigerijské dopisy se opět objevily

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Východočeští policisté zahájili vyšetřování týkající se tzv. nigerijských dopisů. První dopisy začaly do České republiky chodit už v roce 1998 a letos se objevily znovu. Upozornil na ně jednatel náchodské společnosti, která kvůli nim v minulosti přišla o 5 miliónů korun.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Jednatel společnosti uvedl, že na počátku roku 1998 reagoval na faxovou výzvu od jistého člověka z Nigérie. Šlo o nabídku na odkoupení pohledávky za dodávku zboží pro německou firmu. Měl to být obchod za  28 miliónů dolarů.

Podvodník navrhoval rozdělení pohledávky tak, že 40% bude patřit společnosti na Náchodsku, 30% člověku z Nigérie a 30% připadne na poplatky a výdaje. V průběhu let 1998 -1999 zaplatila společnost více než 5 miliónů korun. Poté z důvodu nedostatku financí oslovila ještě 47letého muže z Náchoda, který uhradil 5,5 miliónu Kč.

Policie pomoci nedokáže

V tomto roce přišla nigerijská firma s opětovnou nabídkou a jednatel náchodské společnosti to oznámil policii. Policisté apelují na české firmy, aby podobné nabídky z ciziny nepřijímaly, zejména pokud komunikace probíhá pouze emailem a faxem.

"Dopisy jsou posílány z exotických zemí, se kterými naše republika nemá smlouvy o právní pomoci a které nejsou ani účastníky mezinárodních smluv o poskytování právní pomoci v justičních věcech," upozorňuje policejní mluvčí Lenka Klouzová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám