Hlavní obsah

Podsvětí používá fiktivně zlikvidované zbraně

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ideální pro nájemné vrahy. Tak mluví detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) o zbraních, které měly být trvale znehodnoceny např. pro sběratelské účely, ale ve skutečnosti byly zlikvidovány jen naoko.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Většinou jde přitom o nebezpečné automatické zbraně, které se tak prostřednictvím překupníků dostávají do služeb podsvětí, a to bez jakýchkoliv evidenčních záznamů. Zkrátka bez minulosti, nedohledatelné.

Policie přitom zatím nemá žádný efektivní nástroj, jak by mohla znehodnocování zbraní určených k likvidaci kontrolovat. Vyplývá to z výroční zprávy ÚOOZ, kterou policejní prezidium zveřejnilo minulý týden.

„Firmy ve větší míře provádějí znehodnocení zbraní tak, že je lze jednoduchou úpravou přivést do plně funkčního stavu. V některých případech tyto firmy vydají pouze potvrzení o znehodnocení zbraně, ve skutečnosti je však zbraň plně funkční,“ upozorňuje ÚOOZ na bezpečnostní riziko spojené s ilegálním obchodem se zbraněmi.

Problém řeší novela zákona

Podle Petra Lulka z ÚOOZ se takto nejčastěji obchoduje s automatickými zbraněmi, zejména se škorpióny a se samopaly vzoru 58. „Rozdíl v ceně mezi nečinnou sběratelskou verzí a tou plně funkční a schopné střelby je přitom více než desetinásobný,“ upřesnil Lulek. Zatímco za sběratelský kus neschopný střelby tak zájemce zaplatí maximálně několik tisíc korun, překupníci z podsvětí si za kusy připravené střílet říkají o desetitisícové částky.

Podle Lulka se na černý trh dostane každý rok zhruba 10 naoko zlikvidovaných zbraní. „Více by jich podsvětí neuživilo, každopádně jde samozřejmě o velmi žádaný artikl,“ doplnil policista s tím, že už byly zaznamenány i případy, kdy se „znovuzrozené“ zbraně bez rodného listu objevily také na ilegálních trzích v zahraničí.

Překupníci by nicméně měli již brzo o vysoce výhodný obchodní artikl přijít, ministerstvo vnitra už totiž chystá novelu zákona o zbraních a střelivu, které by mělo tomuto byznysu zabránit. „Problému souvisejícího se znehodnocováním zbraní si je resort vědom, a proto v zákoně nově stanovuje povinnost nechat každou znehodnocenou zbraň ještě překontrolovat u policie,“ řekla k tomu Právu mluvčí ministerstva Hanka Malá.

Ke kontrole na policii se podle ní bude muset dostavit každý člověk, který si nechá znehodnotit zbraň, do 20 dnů od provedení a kromě zbraně samotné bude muset přinést i potvrzení od firmy, která likvidaci provedla.

Připravovaná novela v současné době leží v parlamentu, poslanci by o jejím osudu mohli definitivně rozhodnout ještě letos na podzim. Ministerský návrh má přitom v parlamentu reálnou šanci na úspěch, podle stínového šéfa resortu vnitra za ČSSD Františka Bublana proti němu totiž nic nenamítá ani největší opoziční strana. „Doufáme, že se zákon podaří schválit a že by mohl začít platit od začátku příštího roku,“ poznamenala k tomu Malá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám