Hlavní obsah

Podsvětí hledá kompromitující materiály na šéfa ÚOOZ

Právo, Radim Vaculík
Praha

České podsvětí se údajně snaží sehnat kompromitující materiály na šéfa policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu. Právu to sdělil sám Šlachta, který prý takové informace obdržel.

Článek

„Vím, že se na mě shánějí nějaké kompromitující materiály, co jsem kde měl s kým dělat a s kým být. Že snad mám někde jezdit na jachtě s nějakými Albánci, nebo něco takového. Že mají být fotografie s nějakými mafiány,“ řekl Šlachta.

Na dotaz Práva, z jakého prostředí objednávka na tyto materiály přišla, odpověděl: „Z organizovaného zločinu.“

Šlachta: moře jsem nikdy neviděl

Šlachta však odmítá, že by s někým vůbec někdy jezdil na jachtě. „Nebyl jsem s žádnými Albánci, vždyť jsem nebyl na dovolené čtrnáct dní v kuse už sedmnáct let a nikdy jsem dokonce neviděl ani moře. Nějak to překombinovali. Já si totiž dovolenou neberu, jsem workoholik. Ale prý hledají fotky,“ podotkl.

To, že je české podsvětí takto aktivní, je mu údajně jedno. „Myslím si, že se nemám čeho bát, protože kdybych se měl bát, že na mě někdo z organizovaného zločinu sežene nějaký kompromitující materiál, tak bych nemohl dělat to, co dělám,“ doplnil Šlachta.

Podle informací Práva se věcí už zabývá i Inspekce policie a Šlachtu budou chtít její pracovníci kvůli tomu vyslechnout. Nicméně mluvčí inspekce Martina Lídlová Právu sdělila, že žádné trestní oznámení na Šlachtu neprošetřují.

Podobným snahám čelili i jiní

Shánění podobných materiálů na vedoucí policejní činitele lidmi z podsvětí je podle dvou někdejších ministrů vnitra, Františka Bublana (ČSSD) a Ivana Langera (ODS), obvyklá věc.

„Bohužel je to normální a podle mě je to důkaz obavy z fungování a práce Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a obavy z práce plukovníka Šlachty. Jedna z metod, jak se zbavit někoho, kdo pro ně není pohodlný, je diskreditace. Věřím, že to bude velmi pečlivě prověřeno,“ řekl Právu Langer, podle kterého je Šlachta dobrý policista, který dal ÚOOZ dohromady.

Podle Bublana je těžké posoudit, zda jsou podobné aktivity podsvětí tak vážné a zda ty informace o hledání kompromitujících materiálů jsou tak relevantní.

„Je to ale obvyklá cesta, zažili to už jiní policisté, kteří byli také vyšetřováni inspekcí a pak se ukázalo, že ta podezření nebyla pravdivá,“ uvedl Bublan a v této souvislosti jmenoval například Karla Tichého a Oldřicha Koppa, bývalé protikorupční policisty, kteří pracovali na již proslulém spisu Krakatice. Ten mapoval aktivity zastřeleného podnikatele Františka Mrázka a jeho propojení na vysokou politiku.

„Je to obvyklá metoda, jak těm lidem zahrozit anebo jim ukázat: pozor, my taky máme nějaké možnosti,“ dodal Bublan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám