Hlavní obsah

Podruhé bych jednal stejně, tvrdí strážník, který zabil domnělého lupiče

– Karviná
Právo, Aleš Honus

Za dvacet let ve službě jsem něco takového zažil poprvé a doufám, že naposledy. Kdybych se ale znovu dostal do situace, při které je ohrožen život nevinného, zachoval bych se stejně. To tvrdí strážník Zdeněk G., který začátkem roku na čerpací stanici v Karviné zastřelil domnělého lupiče, který ohrožoval obsluhu nožem.

Foto: Magistrát města Karviné

Strážník Zdeněk G. z Karviné se podle závěrů vyšetřovatelů zachoval zcela profesionálně.

Článek

Vyšetřování incidentu ukázalo, že strážník jednal zcela podle práva. Navíc vyšlo najevo, že zastřelený muž ve skutečnosti nechtěl loupit, ale celou situaci úmyslně zinscenoval s cílem být zastřelen. Šlo tedy o naprosto kuriózní způsob sebevraždy. „Kriminalisté hodnotí událost jako výjimečnou, ve své praxi se s ní dosud nesetkali,“ uvedla mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Vystřelil jsem a útočník spadl za pult.
strážník Zdeněk G.

Tragédie se odehrála v noci na 16. ledna na čerpací stanici v sousedství obchodního centra Tesco v Karviné-Ráji. Strážníci na místo dorazili na základě tísňového telefonátu. „Vešli jsme dovnitř a uviděli muže v nátělníku, jak s dlouhým nožem běhá v prostoru pro obsluhu. Začal jsem s ním komunikovat a snažit se ho přesvědčit, že se situace dá vyřešit i jinak,“ řekl strážník.

Muž byl ale stále agresivnější a obrátil nůž proti prodavači za pultem. „Vyhrožoval, že pokud uděláme ještě jeden krok, podřeže ho. Vyzval jsem ho, aby odhodil zbraň, po druhé výzvě se ale prudce otočil a napřáhl ruku k bodnutí rukojmího. Vystřelil jsem a útočník spadl za pult,“ popsal strážník situaci.

Okamžitě poté uslyšel zoufalé volání přepadeného: „Křičel: Nezabíjej mne, mám rodinu. Za pultem jsem pak viděl, jak čerpadlář zápasí s pachatelem, který ho stále ohrožuje nožem. Byl jsem nucen vystřelit podruhé,“ popsal strážník druhý, tentokrát již smrtelný výstřel.

Foto: Aleš Honus, Právo

Čerpací stanice, kde strážník zastřelil lupiče

Celým incidentem se z úřední povinnosti zabývali vyšetřovatelé krajské policejní správy, aby získali jistotu, že střelba byla zcela oprávněná. Při vyšetřování vyšlo najevo nejen to, že strážník postupoval legálně, ale i to, že násilník situaci úmyslně navodil, aby byl zastřelen. V době incidentu byl podle výsledků pitvy pod vlivem drog a alkoholu.

Strážník tvrdí, že je po celou dobu přesvědčen, že nemohl jednat jinak. Proto očekával, že ani vyšetřovatelé nemohou dospět k jinému závěru. „Samozřejmě nejsem stroj, jsem jenom člověk, takže jsem tisíckrát přemýšlel, jestli se to nedalo řešit i jiným způsobem. Ať se na to podávám z jakékoliv strany, nemohl jsem se zachovat jinak,“ dodal strážník.

Reklama

Související témata:

Související články

Strážník v Karviné zastřelil lupiče

Tragédie se odehrála v úterý v noci na jedné z čerpacích stanic v Karviné. Během služebního zákroku tam strážník městské policie zastřelil lupiče, který...

Výběr článků

Načítám